Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Magyar siker az EP-ben: Budapestre költözik az Európai Rendőrakadémia

Magyar siker az EP-ben: Budapestre költözik az Európai Rendőrakadémia

2014. 04. 16.

"A magyar kormány által benyújtott budapesti pályázat megérdemelten vívta ki korábban a Tanács egyhangú támogatását, és most az Európai Parlamentét is. Hiszem, hogy nem csak Budapest lesz gazdagabb egy uniós ügynökséggel a jövőben, hanem a Rendőrakadémia is nyer a székesfővárosunkban rejlő adottságokkal, lehetőségekkel. Úgy gondolom ez ötéves parlamenti mandátumom koronája, hiszen Magyarország számára konkrét és jelentős sikert értünk el" – fogalmazott a szavazást követően Gál Kinga fideszes EP-képviselő.
 
Lényeges, hogy a mostani jelentés – a korábban elfogadott Európai Rendőrségi Hivatalról (Europol) szóló határozattal egybehangzóan – ugyancsak kiállt a CEPOL és az Europol összevonása ellen, és megerősítette a két intézmény egymástól független működésének szükségességét. A jelentés ezzel aláhúzta a rendőrképzés fontosságát, ugyanakkor nem veszélyeztette a két intézmény egyikének munkáját sem. Mint ismeretes, a két intézmény összevonását csak az Európai Bizottság szorgalmazta. "Személyes sikernek tartom a nagyarányú támogatást a mai szavazás során, noha a liberális, zöld, kommunista frakciók, valamint több szocialista képviselő nem támogatta Budapestet" – mondta a néppárti politikus.
 
Háttér: Az Európai Rendőrakadémia a közösségi bel- és igazságügyi terület egyik kiemelkedően fontos intézménye. Alapvető feladata, hogy a vezető beosztású rendőrtisztek képzését végző tagországi oktatási intézmények között együttműködési hálózatot teremtsen, továbbá ösztönözze a határon átnyúló bűnüldözési együttműködést. Létrehozásáról 2000 decemberében döntöttek az akkori tagországok kormányai. A Rendőrakadémia 2006 óta, mint európai ügynökség működik, költségeit a többi uniós ügynökséghez hasonlóan közösségi költségvetésből finanszírozzák. Az intézmény Bramshillben, az Egyesült Királyságban székel, de onnan a brit kormány korábbi döntése értelmében 2014 szeptemberéig el kell költöznie. A CEPOL igazgatója 2010 óta Dr. Bánfi Ferenc nyugalmazott vezérőrnagy.