Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Sürgősségi úti okmány: azonnali segítség az unión kívül bajba jutott európai állampolgároknak

2019. 01. 16.

A sürgősségi úti okmányról szóló jelentés elfogadásával könnyebbé, gyorsabbá és biztonságosabbá válik az unión kívül bajba jutott európai állampolgárok hazatérése. Bármelyik uniós követségen visszatérésére feljogosító ideiglenes okmányt kaphatnak majd néhány napon belül – mondta el a dokumentum elfogadását követően Gál Kinga fideszes jelentéstevő.

„Az új irányelv garantálni fogja, hogy minden EU-s állampolgár minél gyorsabban haza tudjon térni külföldről, ha úti okmányuk elveszett, ellopták vagy megsemmisült azokban az esetekben is, amikor az utazónak nincs lehetősége segítséget kérni saját nemzeti nagykövetségén vagy konzulátusán” – tette hozzá az európai parlamenti képviselő.

Az új jogszabály korszerűsíti az ideiglenes úti okmányok biztonsági elemeit is. „A személyi igazolványok, a tartózkodási engedélyek, illetve a schengeni vízumok biztonságának korszerűsítését követően, a sürgősségi úti okmány maradt az egyetlen EU tagállamok által kibocsátott úti okmány, amelynek biztonsági elemei nem feleltek meg eddig az elvárt standardoknak, ezért nem működött a kiadásuk sem. Viszont a most bevezetett biztonsági előírások sikeresen orvosolják ezeket a hiányosságokat, és végre működhet a bajba jutott polgároknak nagy segítséget jelentő okmánykiadás” – húzta alá Gál Kinga.

A kérelmező személyazonosságának ellenőrzése a sürgősségi úti okmány kiadásának céljából nem haladhatja meg a 4 napot és a dokumentum pedig legfeljebb 15 napig lesz érvényes, ami elegendő idő a hazajutáshoz.

Háttér: Az európai közös ideiglenes úti okmány nem újkeletű dolog, a tagállamokat tömörítő Tanács már 1996-ban létre hozta azt. Az uniós állampolgárok jelenleg olyan esetekben igényelhetik, ha úti okmányuk az EU-n kívül elveszett, ellopták vagy megsemmisült és abban az esetben, ha az adott személy állampolgársága szerinti tagállam nem rendelkezik állandó diplomáciai vagy konzuli képviselettel a szóban forgó országban. Az utóbbi több mint húsz évben bekövetkezett változások miatt azonban szükség volt az ideiglenes úti okmány szabályainak frissítésére és szigorítására. Mivel azok már nem biztosítottak megfelelő védelmet a csalás és hamisítás ellen, ezért a tagállamok már csak ritkán alkalmazták ezt az eszközt. A javaslat kiemelt figyelmet fordít a hiányosságok kiküszöbölésére, ezáltal hozzájárulva a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelemhez és állampolgáraink biztonságának növeléséhez.