Bemutatkozás

“Az Unió vonatkozásában gyakorlatilag nincs idebent és odakint. Attól kezdve nincs, hogy én egy európai parlamenti képviselő vagyok, akit a magyar emberek választottak, azért, hogy a magyar érdekeket képviseljem odakint, és a kinti dolgokat mondjam el itthon. Egyfajta kapocs legyek.” (Részlet a Kulcsidő című könyvből, amelyben Csűrös Csilla beszélget Gál Kingával)

2014-ben a Fidesz jelöltjeként immár harmadik alkalommal lettem Európai Parlamenti képviselő, így tagja az Európai Néppárt magyar delegációjának. A delegáció tagjaként továbbra is az állampolgári jogok, és a bel- és igazságügy maradt fő szakmai területem, amely mellett kiemelten tevékenykedem a magyar nemzetpolitika és a határokon túl élő magyar közösségek jogainak megjelenítése és érvényesítése érdekében.

Hogy az évek folyamán sikerült-e befolyásolni azt a kicsiny, elmosódó képet, amit az Unió a magyar nemzeti közösségek létéről, problémáiról és azok megoldásáról látott – válaszom egyértelműen igen. Sikerült-e magyar emberek érdekei mellett az uniós szinten hatékonyan kiállni – erre is igennel válaszolnék. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy az unió segítheti érvényesíteni érdekeinket, egy erős Európa bennünket is erősít – de helyettünk nem oldja meg problémáinkat. Azokat a kérdéseket, amelyeket a kormányok nem tudnak helyesen kezelni – ha az állam hajóját, vagy az együtt élő őshonos nemzeti közösségeik jövőképét nem révbe, hanem zátonyra viszi –, azért Európa nem hibáztatható.

Egy fecske nem csinál nyarat – de számos fecske akad közöttünk, akik szívós munkával, vagy éppen csak jóindulattal, vagy empátiával hozzásegítenek a kikelethez. Erről szól a parlamenti munkánk nagy része: a partnerkeresésről, az együttműködésről, az egymás iránt érzett empátiáról bármelyik szegletében élve Európának.

Főbb életrajzi adatok:

Születési hely és idő: Kolozsvár, 1970 szeptember 06.

Végzettség: Jogász

Európai Parlamenti Képviselő (2004-2009, 2009-2014, 2014-) a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség részéről az Európai Néppárt Képviselőcsoportjában, 2015. október óta az Európai Néppárt alelnöke.

Bizottságok, delegációs tagságok:
– Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság, alelnök
– Emberi Jogi Albizottság, tag
– Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoport, elnök*
– Az afrikai, karib-tengeri és csendes-óceáni térség országai (AKCS) – EU Közös Parlamenti Közgyűlésébe delegált küldöttség, tag

*a Kisebbségi Munkacsoportról szóló tájékoztatót az alábbi linkről lehet letölteni:

Traditional Minorities Intergroup

Képzettség:

– Egyetemi jogi diploma az ELTE Állam- és Jogtudományi Tanszékén, Budapest, 1995. márciusa.

– Szakdiploma nemzetközi összehasonlító emberi jogok területén: „Diplome of the International and Comparative Law of Human Rights’, International Institute of Human Rights, Strasbourg, 1993.

– Gimnáziumi érettségi a budapesti Madách Imre Gimnázium angol tagozatán, 1989. Gimnáziumi évek alatt egy felsőfokú (román) és két középfokú (angol, német) nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése.

Szakmai tapasztalat:
– A Magyar Tudományos Akadémia Elnökének főtanácsadója (2003-2004)
– A Határon Túli Magyarok Hivatalának elnökhelyettese (2001-2002)
– A „European Centre for Minority Issues”, európai kisebbségkutató központ tudományos munkatársa mint nemzetközi kisebbségjogász, Flensburg, Németország (1997-2001)

Nyelvismeret:

Felsőfokú angol, német, román és alapszintű francia.

Családi állapot:

Férjezett és négy gyermek: Áron, Gergő, Zsombor és Márton édesanyja.