Külpolitika

Válasz az EKSZ-től Tóásó Előd ügyéről

Válasz az EKSZ-től Tóásó Előd ügyéről

2012. 09. 20.

Írásbeli választ igénylő kérdés: E-007160/2012
a Bizottság számára (Alelnök / Főképviselő)
az eljárási szabályzat 117. cikke
Gay Mitchell (PPE), Phil Prendergast (S&D), Kinga Gál (PPE), Edit Bauer (PPE), Csaba Sógor (PPE), András Gyürk (PPE), György Schöpflin (PPE), László Tőkés (PPE), László Surján (PPE), Zoltán Bagó (PPE), József Szájer (PPE), Ágnes Hankiss (PPE), Jim Higgins (PPE), Marian Harkin (ALDE), Seán Kelly (PPE), Liam Aylward (ALDE), Pat the Cope Gallagher (ALDE), Mairead McGuinness (PPE), Nessa Childers (S&D) és Emer Costello (S&D)

Tárgy: VP/HR – uniós állampolgárok meggyilkolása és fogva tartása Bolíviában
1. Meg tudná-e azt az alelnök/főképviselő mondani, hogy miként fogja tisztségéből adódó lehetőségeit használva biztosítani a teljes körű és független vizsgálat lefolytatását Michael Dwyer halálának körülményeire vonatkozóan, akit 2009 áprilisában a bolíviai biztonsági hatóságok a bolíviai Santa Cruzban lelőttek, és meghalt?
2. Továbbá tudná-e az alelnök/főképviselő biztosítani a méltányos bánásmódhoz − ideértve vádemelés esetén a tisztességes eljáráshoz − való jogot egy bolíviai fogvatartottért, Tóásó Elődért, akit 2009. április 16-án letartóztattak, és azóta is fogva tartanak − megsértve ezzel az előzetes letartóztatás 36 hónapban maximalizált időtartamát −, és akit még nem állították bíróság elé?

Catherine Ashton főképviselő/alelnök válasza (3.9.2012) 

Az EKSZ az alábbi parlamenti kérdésekre adott írásbeli válaszaiban kifejezett álláspontjára kívánja emlékeztetni a T. Képviselőket: P-3345/2009 (Olajos Péter EP képviselő), 001/2010 (Gál Kinga EP képviselő), valamint E-2726/10 (Alan Kelly EP képviselő).
Az EKSZ kiemelt figyelemmel kíséri Michael Dwyer ügyét, és a legmagasabb szinten – többek között a bolíviai külügyminiszterrel Brüsszelben és La Pazban (márciusban, illetve júniusban) sorra került találkozó során – is felvetette a problémát. A főképviselő/alelnök szolgálatai hangsúlyozták a gyors, pártatlan és mindenre kiterjedő nyomozás szükségességét.
Az EKSZ Dwyer úr ügyéhez hasonlóan Tóásó Előd elhúzódó eljárása iránt is rendkívüli figyelmet tanúsított. Ezt a kérdést is felvetette a fent említett kétoldalú találkozók során, és kitartott amellett, hogy a szabályszerű eljárás elveinek és az emberi jogoknak megfelelő tisztességes eljárás lefolytatására van szükség. Az EKSZ újra felveti majd a kérdést és hangsúlyozza álláspontját a bolíviai hatóságokkal a legmagasabb diplomáciai szinten sorra kerülő jövőbeni találkozói alkalmával, és különösen a bolíviai külügyminiszter októberben esedékes brüsszeli látogatása során.

Továbbá az EKSZ kapcsolatban áll az ENSZ Emberi Jogok Főbiztosának bolíviai hivatalával és az ENSZ önkényes fogva tartásokkal foglalkozó különleges előadójával.

Ahogyan eddig is, az EKSZ La Paz-i küldöttsége a hatáskörén belül továbbra is logisztikai támogatást nyújt a magyar hatóságoknak, amennyiben kérik.