Külpolitika

Uniós vízummentesség – Európai perspektíva a nyugat-balkáni országoknak

Uniós vízummentesség – Európai perspektíva a nyugat-balkáni országoknak

2010. 10. 07.

A téma az Európai Parlament tegnap esti ún. mini-plenáris ülésén került megvitatásra. Az EP közel egy évvel a Szerbiára, Montenegróra és Macedóniára vonatkozó korábbi állásfoglalását követően most véleményt nyilvánított arról is, hogy Albánia és Bosznia-Hercegovina is vízummentessé válhasson.  Az Európai Bizottság vízummentességi menetrendjének megfelelően Albánia valamint Bosznia-Hercegovina is teljesíteni tudta azokat a feltételeket, amelyek alapján az Európai Parlament is támogatását adhatja a vízummentességre.

Gál Kinga európai parlamenti képviselő (Fidesz) hozzászólalásában hangsúlyozta: "A vízummentesség kérdése Európában sem kiváltságnak, sem diplomáciai gesztusnak nem tekinthető. Kölcsönös kötelezettségvállaláson alapul, amelynek alapján politikai céljainkat biztonsági tényezők nem kockáztathatják."

"A következő generációk, a fiatalok számára a vízummentesség kínál hozzáférést az európai perspektívához. Ez az európai perspektíva segíthet hozzá a megbékéléshez. Vízummentességre ezért van szükség ebben a régióban. Ezért nem szabad majd megfeledkeznünk Koszovóról sem" – zárta hozzászólását Gál Kinga a fideszes EP képviselő. 

Az Európai Parlament vitájának aktualitását adta az is, hogy arra néhány nappal a bosznia-hercegovinai választásokat követően került sor. Ahogy az eredmények azt megmutatták, az etnikai alapú megosztottság nem számolható fel egy csapásra.

 

———————————————————————————————–

A felszólalás teljes szövege:

  

"Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim!

 
Üdvözöljük, hogy végre, közel egy évvel korábbi, Szerbiára, Montenegróra és Macedóniára vonatkozó állásfoglalásunkat követően most Albánia, valamint Bosznia és Hercegovina esetében is állást foglalhatunk a vízummentesség kérdésében. Elismerés illeti ezért mind Tanja FAJON, mind Anna Maria CORAZZA-BILDT kollégáim kitartó munkáját.
 
A vízummentesség kérdése Európában se kiváltságnak, se diplomáciai gesztusnak nem tekinthető. Kölcsönös kötelezettségvállaláson alapul, aminek alapján politikai céljainkat biztonsági tényezők nem kockáztathatják.
                    
Szeretném hangsúlyosan megköszönni az Európai Bizottságnak, és személyesen Malmström biztos asszonynak az elvégzett munkáját, hogy a megkezdett, nyugat-balkáni országokhoz kapcsolódó vízummentességi menetrend fenntartható legyen.
 
Különös aktualitást ad a kérdésnek, hogy egy-néhány nappal vagyunk a boszniai választások után. A választási eredmények azt is megmutatják, hogy az etnikai vonalak mentén kialakult mély megosztottság nem számolható fel egy csapásra.
 
A következő generációk, a fiatalok számára a vízummentesség kínálja a hozzáférést az európai perspektívához. Ez az európai perspektíva segíthet hozzá a megbékéléshez. Vízummentességre ezért is van szükség ebben a régióban. Ahhoz, hogy az egymás mellett élés feltételei megteremtődjenek, az Unión keresztül vezet az út. A vízummentesség támogatásával a magunk részéről ehhez járulunk hozzá. És ezért nem szabad majd megfeledkeznünk Koszovóról sem, így mielőbb ütemtervet készíteni számára is.  

 

Brüsszel, 2010. október 6."