Bővítés

Nincs helye a kettős mércének az Unió bővítéspolitikájában

2023. 12. 13.

A koppenhágai kritériumok elfogadásának 30. évfordulója alkalmából az Európai Unió bővítésének jövőjéről szavazott az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Strasbourgban. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke hangsúlyozta: a csatlakozási folyamat során minden tagjelölt ország esetében ugyanazon feltételeknek kell érvényesülniük. Ennek alapját biztosítják a koppenhágai kritériumok, amelyek alól egyetlen ország csatlakozási folyamata sem jelenthet kivételt, így Ukrajnáé sem. A delegáció elnöke kiemelte: felháborító, hogy a bővítés jövőjéről szóló jelentést újfent a Magyarországgal szembeni politika nyomásgyakorlásra és Várhelyi Olivér bővítési biztos támadására használják fel.

Gál Kinga elmondta: az Európai Unió megerősítésének kulcsfontosságú eszköze lehet a bővítés, éppen ezért is súlyos felelőtlenség és felháborító, hogy az erről szóló jelentést újfent a Magyarországgal szembeni politika nyomásgyakorlásra használják fel. „A Várhelyi Olivér személyével szemben intézett támadássorozat politikai eszközként szolgál az európai baloldal számára. A bővítési biztos kulcsszerepet játszik abban, hogy az Unió bővítési politikája újra lendület kapott, megnyilatkozásaiban az Európai Unió hivatalos álláspontját képviseli, a demokráciára és jogállamiságra vonatkozó feltételeket következetesen alkalmazza” – tette hozzá a Fidesz EP-képviselője.

Gál Kinga leszögezte: a bővítési folyamat során az országok tagjelöltségét azonos értékek és feltételek alapján kell mérlegelni, ez az Unió és valamennyi tagállamának alapvető érdeke is. Ezt biztosítja a koppenhágai kritériumok mentén meghozott döntéshozatal, amely alól egyetlen ország csatlakozási folyamata sem jelenthet kivételt, így Ukrajnáé sem. „Ukrajna nem felel meg ezeknek a feltételeknek, ráadásul egy Ukrajna-méretű és gazdasági-politikai helyzetű állam súlyos hatással lenne a közösség abszorpciós kapacitására, valamint komoly következményekkel járna az Európai Unió és a tagállamok gazdasági helyzetére nézve is. Erről most mégsem esik szó, pedig kettős mércének az Unió bővítéspolitikájában sincs helye” – hívta fel a figyelmet a politikus.