Hírek

Kényszerbetelepítési javaslatok nem erősítik polgáraink biztonságérzetét

Kényszerbetelepítési javaslatok nem erősítik polgáraink biztonságérzetét

2016. 04. 12.

"Minden széplelkűségnek véget kell most vetni, és tenni kell azért, hogy ellenőrizetlenül, migránsként senki ne jöhessen be a külső határokon. Ki kell védeni, hogy olyanok jussanak be Európába, akiket már potenciális terroristaként egyszer valahol beazonosítottak, majd a migrációs hullámot kihasználva, a schengeni rendszerrel visszaélve mégis megbújhassanak Európa szívében" – mondta el felszólalásában Gál Kinga.

"Sokkoló minden terrortámadásról szóló hír, hiszen bármelyik helyszínen ott lehettünk volna magunk is. A "bármikor, bárhol veled is megtörténhet" érzése félelemkeltő, az európai értékek elleni támadás" – hangsúlyozta a fideszes politikus. Hozzátette: "nem engedhetjük a félelem felülkerekedését mindennapjainkban – legyen szó akár terrorizmusról, akár a migrációs válság hatásairól. Saját bőrünkön tapasztalt kemény valóság, hogy nincs szabadság biztonság nélkül. Újra meg kell teremteni az európai polgárok biztonságérzetét, ami nagyon határozott, kemény lépéseket, összehangolt európai rendészeti, titkosszolgálati és nem utolsósorban politikai lépéseket kell, hogy végre jelentsen. Egyértelművé vált, amit régóta mondunk: szükségünk van a külső határaink megerősítésére és védelmére. Ezért van szükség például az utasadat-nyilvántartásról (PNR) szóló rendelet elfogadására is".

"A migrációs válság nem összemosható a menekültügyi helyzet válságával, mint ahogy nem adhat választ egyes tagállamok demográfiai problémáira sem. Az Európába tartó tömegek csupán töredéke valódi menekült, akiken a legtöbbet az országukhoz közeli befogadó táborok támogatásával segíthetünk. Ha ott méltó körülmények, egészségügyi ellátás és oktatás biztosítható számukra, úgy megkönnyítjük, hogy a helyzet stabilizálódásával visszatérhessenek hazájukba. Ugyanakkor, a jobb megélhetés reményében érkező bevándorló tömegek minden félreérthető gesztust meghívóként értelmeznek. A szolidaritásnak több formája lehet, nem a kötelező kvóták hordozzák a megoldást" – hangsúlyozta felszólalásában Gál Kinga.

A magyar néppárti delegáció nem szavazta meg a ma elfogadott migrációról szóló jelentést, mert elfogadhatatlan a kényszerbetelepítés, ne mások döntsék el, kit engedünk be saját országunkba és kivel éljünk együtt.