Nemzeti érdekérvényesítés

Értelmetlen vita az Alaptörvényről az EP-ben – A baloldali képviselőket elsősorban a Fidesz-KDNP 2/3-os többsége zavarja

Értelmetlen vita az Alaptörvényről az EP-ben – A baloldali képviselőket elsősorban a Fidesz-KDNP 2/3-os többsége zavarja

2011. 05. 25.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) mai ülésén a Velencei Bizottság titkára – Thomas Marker – ismertette az Alaptörvénnyel kapcsolatos vélemény elkészítésének alakulását. Több, véleményezés alatt álló kérdés említése mellett hangsúlyozta, hogy mivel még csak folyik az analízis, igazából csak a magyar kormány által kért kérdésekben adott elemzésről tud beszámolni, más kérdésekben egyelőre nem.
 
Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő hozzászólásában emlékeztetett, hogy az adott szakbizottságnak nincs hatásköre a nemzeti alkotmányok vizsgálatára, hiszen annak elfogadása a nemzeti szuverenitás része. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a dokumentum rendelkezései összhangban állnak a nemzetközi és európai alkotmányos gyakorlattal, az egyes rendelkezések megtalálhatóak európai alkotmányokban. A néppárti politikus kijelentette, hogy ezen az alapon minden európai alkotmányról lehetne hasonló vitát folytatni.
 
Simon Busuttil néppárti EP-képviselő felszólalásában szintén hangsúlyozta: nincs hatásköre a szakbizottságnak nemzeti alkotmányokról vitáznia, s mivel a Velencei Bizottság véleményének elkészítése még csak folyamatban van, értelmetlen is. Emlékeztetett, hogy az egyes kritizált rendelkezések több más európai alkotmányban is, például az írben, szerepelnek.
 
A dokumentum kapcsán az egyes baloldali képviselők részéről több kritika és téves megállapítás is elhangzott. Ugyanakkor Göncz Kinga és baloldali kollégái aggályaikat elsősorban nem tartalmi kérdésekből, hanem a magyar kormány demokratikus választások során szerzett 2/3-os többségéből vezették le. Gál Kinga, a bizottság néppárti alelnöke szerint a vita során egyértelműen kiderült, hogy a baloldali és liberális képviselőknek nem feltétlenül egyes tartalmi kérdésekkel van problémájuk, hanem azt nem bírják megemészteni, hogy a Fidesz-KDNP kormány 2/3-os többséggel rendelkezik.
 
Göncz Kinga szocialista EP-képviselő az ülésen nem szalasztotta el az alkalmat, hogy a Velencei Bizottság képviselőjének figyelmét további vizsgálandó kérdésre – ombudsmani-rendszer – is felhívja. Gál Kinga a meghallgatást követően ezzel kapcsolatban kijelentette: "Képmutató magatartás, hogy Göncz Kinga pártja, az MSZP, a magyarországi alkotmányozási folyamatot bojkottálta és választóit nem képviselte, európai fórumokon viszont minden alkalmat megragad annak kritizálására. Felháborító, hogy a szocialista politikus további kérdés vizsgálatát ajánlotta a Velencei Bizottság figyelmébe". Gál Kinga hozzátette: "Egyértelműen látszik, hogy a mai vita mögött a szocialisták áskálódása áll".