Külpolitika

„Az EU-fehérorosz kapcsolatokat a jövőben egy szigorú feltételrendszerhez kell igazítani” – határozatot fogadott el az EP

„Az EU-fehérorosz kapcsolatokat a jövőben egy szigorú feltételrendszerhez kell igazítani” – határozatot fogadott el az EP

2010. 03. 12.

 „Amennyiben Fehéroroszország részesülni szeretne az Unió által nyújtott gazdasági segítségből, elengedhetetlen, hogy előrelépést tegyen a politikai liberalizáció útján. Az emberi jogok következetes megsértése a források megvonásával jár”, szögezte le Saryusz-Wolski, az Európai Parlement külügyi bizottságának egykori elnöke.

„Amennyiben a fehéroroszok ki szeretnék aknázni az Unióval fenntartott kapcsolataik során a Keleti Partnerség nyújtotta lehetőségeket, a fennálló nemzetközi kötelezettségeiknek megfelelően kell viselkedniük. Fehéroroszországnak át kell a gyakorlatba ültetnie az általa aláírt nemzetközi megállapodásokat”, véli Jacek Protasiewicz, az Európai Parlament fehérorosz kapcsolatokért felelős küldöttségének elnöke is.
 
„A fehérorosz vezetőknek sűrgösen újra kell engedélyeznie a Lengyelek Szövetségének működését, továbbá vissza kell szolgáltatnia a szervezet vagyonát. Felszólítjuk Fehéroroszorgot a politikai foglyok szabadon bocsátására, a szabad pártalapítás, illetve szabad vallásgyakorlás jogának biztosítására; valamint a civil társadalom és független média működésének kedvező feltételek megteremtésére”, tette hozzá Protasiewicz, kiemelve, hogy az Unió semmilyen más körülmények között nem tud a belorusz vezetéssel a gazdasági segítségnyújtás ügyében párbeszédbe elegyedni.