Kisebbségvédelem

Álljon ki az Európai Bizottság az őshonos nemzeti közösségek védelmében!

2020. 10. 15.

Ma reggel került sor az Európai Parlamentben (EP) a sikeres Minority Safepack európai polgári kezdeményezésről szóló nyilvános meghallgatásra, melynek következményeként  a Bizottságnak végre lépnie kellene előterjesztés formájában. Gál Kinga hozzászólásában felszólította az Európai Bizottságot, hogy ne alkalmazzon kettős mércét az európai őshonos kisebbségeket illetően, és mihamarabb válaszoljon 1.3 millió állampolgár akaratára egy uniós kisebbségvédelmi kerettervvel.

Több mint egymillió érvényes aláírás összegyűjtésével sikeresen zárult a Minority Safepack európai polgári kezdeményezés, amely arra kéri a Bizottságot, hogy számos, az uniós hatáskörbe tartozó területen kezdeményezzen jogalkotást, ami egy átfogó nemzeti kisebbségvédelmi keretrendszert eredményezne. A menetrendnek megfelelően nyilvános meghallgatásra került sor az Európai Parlamentben, ahol a beterjesztők részletesen bemutathatták a kezdeményezés elemeit. A négy órás meghallgatást három parlamenti szakbizottság közösen szervezte. Ehhez a fontos témához a Bizottságnak sajnos ezúttal is csak egy, a területért felelős Vera Jourova biztostól küldött virtuális semmitmondó üzenetre futotta.

Gál Kinga, az EP Kisebbségi Munkacsoportjának elnöke felszólalásában gratulált a kezdeményezőknek hangsúlyozva: “az Európai Bizottság nem hagyhatja figyelmen kívül 1,3 millió uniós polgár közös akaratát”. Felhívta rá a figyelmet, hogy az elmúlt években eddig 15 alkalommal adta írásba az Európai Bizottság, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek diszkriminációja – akár oktatásban, akár nyelvhasználatban, akár szerzett  jogait vagy a gyűlöletbeszédet illetően – nemzeti hatáskörbe tartozik – a szubszidiaritás elvének megfelelően -, ezért nem kíván foglalkozni ezen problémákkal. A fideszes képviselő szerint ez egyértelműen kettős mérce, hiszen máskor tagállami hatáskört érintő kérdésekben a Bizottság kevésbé szégyellős, és nyíltan ad hangot véleményének. “Ideje, hogy a Bizottság abbahagyja a kettős mérce alkalmazását, és kiálljon végre az európai őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmében. Konkrét lépésekre van végre szükség a Bizottság részéről ahhoz, hogy ezen polgárok egyenjogúsága és védelme a gyakorlatban is megvalósulhasson” – mondta el Gál Kinga. A nyilvános meghallgatást európai parlamenti határozat követheti a témában, az érintettek most erre próbálják biztosítani a szükséges politikai támogatást.

Mindeközben, a koronavírus-járvány teremtette helyzet miatt, újra aláírható egy másik európai kisebbségvédelmi kezdeményezés, mely a régiók egyenlőségét és a regionális kultúrák fenntarthatóságát szorgalmazza a kohéziós politika vonatkozásában. Gál Kinga néppárti képviselő reményét fejezte ki, hogy a november 7-i határidő lejártáig ezen kezdeményezés esetében is sikerül elérni a szükséges küszöbértéket legalább hét tagállamban. “Minden olyan eszközt meg kell ragadnunk, amely hangot ad a nemzeti és nyelvi kisebbségeknek uniós szinten. Csak így érhetjük el, hogy ne lehessen csak úgy leseperni az asztalról ezeket a kérdéseket. Ezért dolgozunk úgy egyénileg, mint az Európai Parlamenti Kisebbségi Munkacsoportjában” – mondta le a képviselő a nyilvános meghallgatás margóján.