Nemzeti érdekérvényesítés

A Szabadság Kör Nyilatkozata az 1956-os forradalom évfordulóján

A Szabadság Kör Nyilatkozata az 1956-os forradalom évfordulóján

2007. 10. 23.

A Szabadság Kör civil személyek, közéleti személyiségek, politikusok kötöttségektől mentes tömörülése, amely a szabadságjogokat Magyarországon ért támadásokra tekintettel, a szabadságjogok következetes, megalkuvás nélküli politikai képviseletét tűzte zászlajára. 2007. október 23-án nem tudunk úgy megemlékezni a forradalom eseményeiről, hogy ne gondolnánk a szabadságjogok egy évvel ezelőtt, Budapest utcáin történt durva megsértésére. Bibó Istvánnal valljuk, hogy egy polgár szabadságának megsértése, minden polgár szabadságának sérelme is egyben.

A Szabadság Kör elítéli a garázdaságot, és a randalírozást. A rendőrségnek el kell járnia minden törvénysértő és rendbontó cselekedettel szemben. Ugyanakkor a Szabadság Kör döbbenten látja, hogy egy zárt körben megtartott politikusi beszéd miatt a polgárok szabad mozgásának joga, mint alapvető szabadságjog súlyos sérelmet szenved. Egy demokratikus társadalomban elfogadhatatlan az is, hogy a rendőrség által ellátandó feladatokat paramilitáris szervezetek részvételével biztosítják. A jogállamiság elveivel és a polgárok szabadságjogaival ez összeegyeztethetetlen. A Szabadság Kör felhívja a figyelmet arra, hogy ezáltal a szabadságjogok megsértése 2007. október 23-án is folytatódik.

A Szabadság Kör tiltakozik az ellen, hogy a tavaly októberi, példa nélküli rendőri erőszakot, provokációt elszenvedő, törvénytisztelő polgárokat ért sérelmeket mind a mai napig nem orvosolták. A súlyosan törvénysértő rendőri fellépések és eljárások miatt kétszázhat büntetőeljárás indult, azonban a törvénysértő rendőri azonosíthatatlanság miatt csak harminckilenc esetben került sor vádemelésre. Jogerősen eddig egyetlen ügyet sem zártak le. Előrelépésként értékeljük, hogy a rendőrség több esetben elismerte az elkövetett súlyos törvénysértéseket. A rendőri és politikai vezetőket azonban a mai napig nem vonták felelősségre. Felhívjuk az állami szerveket, hogy törvényes eljárások keretében mielőbb szolgáltassanak igazságot a sérelmet szenvedett polgároknak.

Arcpirító minden demokrata számára, hogy a szabadságjogokat kirívóan megsértő vezetőket kitüntetették. A Szabadság Kör felszólítja Demszky Gábor főpolgármestert, hogy a rendőrség által is már elismert törvénysértések fényében, vonja vissza Gergényi Péter, volt budapesti rendőrfőkapitány kitüntetését.

Kelt, Budapest, 2007. október 23.

Balog Zoltán (teológus, politikus)
Borókai Gábor (újságíró)
Gál Kinga (jogász, politikus)
Gulyás Gergely (jogász)
Győri Enikő (volt nagykövet, tanácsadó)
Gyürk András (politikus)
Hammerstein Judit (tanácsadó)
Hankiss Ágnes (író, pszichológus)
Hegedűs Zsuzsa (szociológus)
Hidvéghi Balázs (politikai tanácsadó)
Holbok Sándor (jogász)
Manchin Róbert (alpolgármester)
Őry Csaba (jogász, politikus)
Panyi Miklós (joghallgató)
Pap Csaba (joghallgató)
Prőhle Gergely (liberális Fridrich Naumann Alapítvány volt magyarországi vezetője, tanácsadó)
Szájer József (jogász, politikus)
Torda Eszter (jogász, tanácsadó)