Látogatócsoport

A budapesti Szent Ignác Szakkollégium diákjai Brüsszelben

A budapesti Szent Ignác Szakkollégium diákjai Brüsszelben

2014. 01. 27.

"Nagy lelkesedéssel fogadta szakkollégiumi közösségünk Gál Kinga képviselőasszony meghívását, majd egy kisebb „versenyjelentkezés" után vághattunk neki a két napos brüsszeli kalandnak. Letettük csomagjainkat a szálláson, majd a hajnali indulás okozta viszontagságokból felocsúdva vetettük bele magunkat Brüsszel történelmi belvárosának forgatagába. Miután elegendő szellemi táplálékot vehettünk magunkhoz, rengeteg információt és érdekességet hallva kísérőnktől, a képviselő asszony egyik munkatársától, egy kiadós ebéd várt ránk. Fokozva a belga különlegességekkel való ismerkedést, ellátogattunk egy tradicionális csokoládé manufaktúrába. Részt vettünk egy interaktív előadáson is, aminek keretében sokat hallhattunk a csokoládé fajtáiról, elkészítési módjairól, és hogy ne csupán elméleti tudás birtokában távozzunk, kóstolhattunk, sőt, egyik szakkollégistánk még ki is próbálhatta a csokoládékészítés (közel sem egyszerű) fázisait, ami igazán emlékezetessé tette a látogatást. A szállodába visszatérve, egy kis csendes pihenő után az Európai Parlament látogatóközpontja felé vettük az irányt, ahol egy hihetetlenül dinamikus, interaktív kiállítás keretében ismerkedhettünk az Unió történetével, intézményeivel.
Másnap a bőséges reggeli után ismét az Európai Parlamentbe mentünk, ahol fogadott minket Gál Kinga képviselőasszony, majd a kialakult bensőséges beszélgetésben érintettük többek között a határon túli magyarok ügyét, Szerbia és Törökország helyzetét, illetve kíváncsiak voltunk, milyen eszközökkel tudja egy kiküldött képviselő hatékonyan érvényesíteni a magyar érdekeket. A beszélgetés után részt vettünk egy Debrecenről szóló kiállítás megnyitóján, amelyen Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is beszédet mondott, majd betekintést nyerhettünk a magyar néppárti delegáció ülésébe. Miután visszatértünk a szállásunkra, rövid pakolást követően már várt is a transzfer, hogy kivigyen a repülőtérre.
A hazaúton beszélgetve mindannyian úgy éreztük, hogy (így testközelből) tényleg jobban megismerhettük az uniós munkát, s kicsit jobban ráláthatunk arra, mit is jelent Magyarországot képviselni az Európai Unióban."