Kisebbségvédelem

A nemzeti kisebbségek is alakíthassák Európa jövőjét!

2021. 06. 01.

Az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportja mai ülésének meghívottja Dubravka Suica, az Európai Bizottság alelnöke, a Konferencia Európa jövőjéről programfelelőse volt. „A mai ülés lehetőséget teremtett arra, hogy eszmecserét folytassunk arról, hogy az európai hagyományos nyelvi és nemzeti kisebbségei hogyan vehetnek részt az Európa jövőjéről szóló konferenciában. Ha a Bizottság tényleg polgárközeli szeretne lenni, akkor meg kell hallania ezen kisebbségek hangját is!” – szögezte le az ülés kapcsán Gál Kinga, a munkacsoport társelnöke.

A Kisebbségi Munkacsoport társelnökei kezdeményezték, hogy az EP hagyományos nyelvi és nemzeti kisebbségek ügyei iránt érdeklődő képviselői eszmecserét folytathassanak Dubravka Suica biztossal. „A Bizottság saját leírása alapján az Európa jövőjéről szóló konferencia célja az, hogy az emberek Európa-szerte megosszák egymással elképzeléseiket a közös jövőnkről, és részt vegyenek annak alakításában. Amennyiben ezt valóban meg szeretnék a gyakorlatban is valósítani, elengedhetetlen, hogy meghallják annak a több mint 50 millió európai polgárnak a hangját, akik valamilyen hagyományos nemzeti vagy nyelvi közösséghez tartoznak. Ennek szerettünk volna hangot adni a mai ülés folyamán” – mondta el Gál Kinga.

A fideszes képviselő kérdést intézett Suica biztoshoz az európai polgári kezdeményezéseket illetően. Mint ismeretes, nemrégiben két olyan témájú kezdeményezés is elérte az egymilliós támogatói küszöböt, amelyek felkérik a Bizottságot, hogy kezdeményezzen jogszabályt az európai őshonos kisebbségek védelmében. „Sajnálatos, hogy a Minority Safepack minden egyes jogszabályjavaslata elutasításra került a Bizottság által. Felháborító, hogy miközben a Bizottság folyamatosan hangoztatja polgárközeliségét, egyszerűen elfordítja a fejét, amikor ezt a gyakorlatban is meg lehetne valósítani. Ezáltal pedig a polgárok folyamatosan veszítik a bizalmukat. Az Európa jövője konferencia célja pontosan az lenne, hogy a Bizottság nem csak felkéri a polgárokat véleménynyilvánításra, hanem meg is hallgatja mondandójukat. Ezért reméljük, hogy a nemzeti régiókért indított kezdeményezés nem talál újra süket fülekre” – hangsúlyozta Gál Kinga.