Takarékos, de a magyar forrásokat növelő uniós költségvetés született

Surján László sajtóközleménye - Mai zárószavazásán az Európai Parlament elfogadta a Tanáccsal kötött, az Európai Unió 2012. évi költségvetéséről szóló megállapodást. A megállapodás értelmében az EU jövő évi költségvetése 147,2 milliárd euró kötelezettségvállalást és 129,1 milliárd euró kifizetést irányoz elő, ami a közösségi GNI 1,12%-át, illetve 0,98%-át jelenti.

Surján László felszólalásában kiemelte: "Jó hír, hogy megegyezés született a 2012. évi költségvetésről, mert ez azt jelenti, hogy jövőre is működőképes marad az Unió. Egy másik jó hír, hogy a Magyarország számára legfontosabb költségvetési sorok érintetlenek maradtak a Tanács egyes tagállamainak "megszorító" törekvéseitől. Így biztosítottak a Közös Agrárpolitika kiadásai, a kohéziós politika konvergenciára szánt keretei pedig 2011-hez képest majd 9%-kal, 2 milliárd euró körüli összeggel nőhetnek." A Kohéziós Alap kifizetései 2012-ben több mint 1 milliárd euróval, közel 15%-kal bővülnek.

"Fontos, hogy az uniós intézmények között konszenzus alakult ki a hazánkban is működő iskolatej program erősítéséről, mely biztosítja, hogy minden iskolás naponta legalább egy pohár tejet ihasson" – emelte ki a néppárti politikus. E célra a Parlament indítványának köszönhetően 2012-ben is 90 millió eurót kell elkölteni, 9 millió euróval többet, mint amit az Európai Bizottság és a Tanács javasolt.

A kereszténydemokrata képviselő kiemelte: "Olyan javaslatok is elfogadásra kerültek, melyek nem kérnek többletpénzt, ám kisebbségvédelmi szempontból rendkívül fontosak. Ilyen például az a rendelkezés, amely szerint az uniós Kultúra program kereteiből 2012-ben támogatni kell a veszélyeztetett nyelvek megmaradását segítő intézkedéseket is".