Kisebbségvédelem

Vizsgálják ki a vajdasági magyarokat ért atrocitásokat!

Vizsgálják ki a vajdasági magyarokat ért atrocitásokat!

2004. 07. 16.

Közös érdek Szerbia Európához való közeledése

Szabadkai sajtótájékoztatójukon Becsey Zsolt leszögezte: biztos abban, hogy Szerbia-Montenegró és az EU kapcsolatai szorosabbra fűzhetőek, s ez érdeke mind Brüsszelnek, mind pedig Belgrádnak. Emlékeztetett arra, hogy fontos a koppenhágai kritériumok teljesítése, melyek tükrözik a jogállamiság, a tolerancia és az európai értékrend figyelembevételét. A politikus bízik abban, hogy Szerbiában is olyan folyamatok fognak kibontakozni, amelyek ennek az elvnek az elismerését fogja kifejezni. Ez szerinte segít majd abban, hogy szorosabb szerződéses kapcsolatok jöjjenek létre Brüsszel és Belgrád között.

Gál Kinga reményét fejezte ki, hogy elejét veszik a Vajdaságban zajló kedvezőtlen folyamatoknak. Szerinte a kisebbségek elleni kilengések nem maradhatnak következmények nélkül, a bűntényeknek nyilvánosságra kell kerülniük, ki kell őket vizsgálni, és igazságszolgáltatás elé kell állítani a tetteseket. A politikusnő szerint a vajdasági magyarság köreiben kezd eluralkodni a félelem.

Becsey Zsolt közölte, hogy EP-képviselőként Szegeden felállít egy regionális képviselői irodát, amely nemcsak a Dél-Alföld, hanem a nagyobb térségi és az észak-bácskai folyamatokat fogja nyomon követni, és folyamatos információkat szolgáltat róluk.

A támadások nem maradhatnak következmények nélkül

A látogatást követő szegedi sajtótájékoztatón Gál Kinga elmondta, az atrocitások felderítése és az eljárások lefolytatása nem csak a kisebbségek számára, hanem a szerb jogállamiság szempontjából is lényeges, és a folyamatban kulcsszerepet kell játszania a rendfenntartó és igazságszolgáltatási szerveknek.

'Szorgalmazni fogjuk, hogy olyan programok induljanak el a Szerbiával fenntartott uniós kapcsolatokban, amelyek nem csak a térség gazdasági felzárkózását segítik elő, hanem a szellemi felzárkózását is' – mondta a sajtótájékoztatón Becsey Zsolt. A képviselő úgy vélekedett, hogy így olyan folyamat indulhat el a sajtóban és az oktatásban, amely segíti az európai értékek érvényesülését. Úgy véli, ha Szerbia közeledni akar Európához, akkor a közösségi programoknak is az ország demokratizálódására, a kisebbségek jogaira kell összpontosítaniuk.

 

Forrás: MTI