Külpolitika

Vita a kongói emberjogi helyzetről

Vita a kongói emberjogi helyzetről

2010. 09. 22.

"Tisztelt Elnök úr!
 
Az Emberi Jogi Bizottság tagjaként teljes mértékben elítélem a Kongói Demokratikus Köztársaságban az elmúlt hónapokban történt eseményeket. Elfogadhatatlan, hogy a 21. században harci eszköz a nők és gyermekek ellen elkövetett tömeges nemi erőszak ENSZ jelenlét mellett. Az utóbbi öt évben a hivatalosan bejelentett esetek száma húszszorosára növekedett. A legsebezhetőbb csoportok a gyermekek és a nők, akiknek az élete veszélybe kerül és akiket megfosztanak emberi jogaiktól és méltóságuktól. A mély lelki sérüléseken túl az áldozatok a hagyományos társadalom kirekesztettjeivé válnak. Mindez pedig a szociális infrastruktúra összeomlásához vezet.
Mivel Kongóban a nemi erőszak általánossá vált, a nemzetközi közösségnek hivatalosan is el kell ismernie, hogy az országban folyó nemi erőszak emberiség elleni és háborús bűncselekmény. Közös fellépés szükséges az elkövetők azonosítására, helyi vagy a nemzetközi büntető bíróság (ICC) elé állítására.
Nagyon örülök, hogy az EUSEC RDC pont a napokban került meghosszabbításra 2012. szeptember 30-ig. Az EUPOL RDC-vel is hasonlóan kellene eljárni. Továbbá, jól felkészült szakembereket kiküldése szükséges, hogy bűnügyi nyomozást folytassanak az esetekben. Az Európai Kezdeményezés a Demokráciáért és az Emberi Jogokért (EIDHR) által pedig további támogatást kellene biztosítani.
További konkrét lépésekre van szükség, mint például a MONUSCO békefenntartók ellátása mobiltelefon készülékekkel a helyi közösséggel való kommunikáció javítása érdekében. A lázadók elleni elkötelezettebb fellépés további erőfeszítéseket igényel. A humanitárius szervezeteket támogatni kell, hogy szükség esetén eljuthassanak a civil lakossághoz. Más részről pedig a kormánynak eleget kell tennie az Alkotmány azon pontjának, hogy felállítja a Nemzeti Emberi Jogi Bizottságot, és maradéktalanul megvalósítja saját, nem rég meghirdetett "zéró tolerancia" elvét.
Mindent meg kell tenni a nők és gyermekek védelméért."