Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Utolsó szakaszba lép a CEPOL Budapestre költöztetése

Utolsó szakaszba lép a CEPOL Budapestre költöztetése

2014. 03. 11.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő, a téma felelőse az EP-ben az MTI-nek a szavazás után elmondta, hogy a hétfői szavazás azért volt fontos, mert így megvan annak az esélye, hogy még az Európai Parlament feloszlatása előtti utolsó plenáris ülésen, áprilisban a teljes plénum is szavazhasson a javaslatról.

A fideszes politikus azt is közölte, hogy ha áprilisban az EP támogatja a javaslatot, majd arra formálisan a miniszterek is rábólintanak, akkor már augusztusban költözhet az uniós rendőrakadémia, és zavartalanul kezdheti meg működését Budapesten.

A CEPOL 2005-ben jött létre. Feladata, hogy biztosítsa az európai rendőrségek vezető beosztású tisztjeinek együttműködését, valamint képzési és kutatási tevékenységek szervezésével ösztönözze a bűnözés elleni küzdelemben, valamint a közbiztonság és a közrend terén folytatott, határokon átnyúló együttműködést.

A CEPOL jelenleg Nagy-Britanniában működik, de a britek közölték, hogy a jövőben nem tudnak helyet biztosítani az ügynökségnek, ezért annak el kell költöznie jelenlegi székhelyéről, Bramshillből. Hét ország jelentkezett, hogy otthont adna az Európai Rendőrakadémiának, közülük választotta ki a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács Magyarország fővárosát, Budapestet.

A Tanács és az EP az EU két társjogalkotó szerve, a legtöbb kérdésben egyikük hozzájárulása nélkül sem fogadható el új uniós jogszabály. A két intézmény között létrejött egyezség a múlt hét elején született meg, a tagállamok nagykövetei szerdán rá is bólintottak a kompromisszumra.

Forrás: MTI