Hírek

Utolsó útjára kísérték Schöpflin Györgyöt, a Fidesz korábbi európai parlamenti képviselőjét

2022. 03. 18.

Búcsúztató beszédében Gál Kinga európai parlamenti képviselő, a Fidesz alelnöke barátjaként, mentoraként beszélt Schöpflin Györgyről, aki szerinte különleges érzékkel látta a történések lényegi elemeit, fiatalos gondolkodással foglalkozott azokkal, s a politika elméletének és gyakorlatának is mestere volt.
Hozzátette: Schöpflin György kíváncsi ember volt, minden érdekelte, gondolatait pedig elegánsan, szarkasztikus humorral, kikezdhetetlen logikával tárta hallgatósága elé, szokatlan hangon, „váratlan és páratlan angolsággal” szólva.
Furcsa volt ez a hang egy posztmodern liberális és neomarxista közegben, ahol a nemzettudat már rég feloldódott a posztmodernségben és a materializmusban – fogalmazott közös brüsszeli képviselői éveikre utalva Gál Kinga.
Közös szívügyükként említette „a magyarkérdést Európában”, annak megértetését, komplexitásának, érzékenységének bemutatását, majd felidézte a 2010 utáni időket, amikor – mondta – a magyar kormány vált az EP balliberális többsége számára fekete báránnyá, ezért meg kellett tanulniuk, „minden támadás ellenére hogyan kell és lehet a magyar nemzeti ügyet képviselni”.
Gál Kinga régiónk és a posztkommunista rendszerek jó ismerőjeként, „az identitások dilemmáinak feltárójaként” méltatta Schöpflin Györgyöt, aki kezdetektől a Fideszt tekintette politikai családjának. Olyan világpolgárként emlékezett rá, aki „mélyen, mégis igazán magyar volt és közép-európai”.