Külpolitika

Ütemterv a Nyelvi Sokszínűségért

Ütemterv a Nyelvi Sokszínűségért

2015. 11. 19.

Gál Kinga szerint a dokumentum fontos mérföldkő a nyelvi sokszínűség védelmében. A néppárti képviselő megismételte az NPLD Anyanyelv Napja Konferencián belül tartott beszédének következtetését: "A kormányoknak meg kell érteniük, hogy a kisebbségi nyelvek támogatása és a nyelvi sokszínűség nem egy luxus, hanem inkább egy életbiztosítás."

A néppárti képviselő kiemelte, hogy az Ütemterv tartalmaz egy sor olyan érvet és ajánlatot, melyek a nyelvek sokszínűségét támogatják és ezáltal gazdagítják az adott társadalmat. Ez ugyanakkor praktikus eszközök és gyakorlatok gyűjteménye, melyek nem feltétlenül "csupán egyetlen jó megoldás" megközelítés mentén fogalmazódtak meg, hanem az alkalmazkodás szükségességét is kiemelik.

Idézet az Ütemtervből:

"Egy integráltabb és önellátó Európa kialakítása jelentheti a megoldást a jelenlegi zsákutcából való kijutásból a gazdasági fejlődés és jólét irányába. Ezen új Európai megközelítésnek figyelembe kell vennie a folyamatosan alakuló világ forgatókönyvét. Hangsúlyozni kell, hogy az Európai Unió jövője nem kizárólag a gazdaságról szól. Sokkal többet jelent: a társadalmi kohézió, egy közös projekthez való tartozás érzete, és a közös értékek megosztása egy globalizált világban. A mi kezünkben van, hogy egy integratív megközelítéssel átkaroljuk az európai népek nyelveit, hogy mind résztvevőkként szerepeljenek egy közös Európai projektben. A különböző nyelveket nem csupán kommunikációs eszközöknek kell tekintenünk. Az emberek értékei, törekvései és reményei vannak beleágyazódva."