Külpolitika

Ukrajna: kisebbségek jogai és nyelvi sokféleség

Ukrajna: kisebbségek jogai és nyelvi sokféleség

2014. 03. 12.

Gál Kinga felszólalásában kiemelte, hogy akárpátaljai magyar közösség is elítéli az erőszakot és egy szuverén Ukrajna európai integrációjában bízik. Ez azonban semmiképpen sem érhető el a kisebbségek nyelvi jogainak eltörlésén keresztül.
 
„Érthetetlen és aggodalomra ad okot, hogy az új ukrán parlament első döntései között visszavonta  a kisebbségek nyelvi jogait szabályozó törvényt, amely az Ukrajnában élő összes nemzeti kisebbségre, így a százötvenezres kárpátaljai magyar közösségre is vonatkozott” – mondta a néppárti politikus. Az Európai Unió felé vezető úton a kisebbségi jogok tiszteletben tartása megkérdőjelezhetetlen, ugyanúgy, mint emlékműveik tiszteletben tartása. „Ukrán szélsőségesek tegnap újra felgyújtották a kárpátaljai magyarok szimbolikus fontosságú emlékművét. Az ukrán helyzet rendezéséhez elengedhetetlen az erőszakmentesség, a párbeszéd, de ugyanúgy a nemzeti kisebbségek jogainak teljes körű tiszteletben tartása is” – zárta hozzászólását Gál Kinga.
 
Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő felszólalásában hangsúlyozta: Ukrajna függetlensége óta nem sokat törődött azzal, hogy területén különféle nyelveket beszélő, különféle vallási közösségekhez tartozó és különféle történelmekkel bíró társadalmi csoportok élnek. Az elmúlt hónapok eseményei azonban ezt a folyamatot más irányba mozdították. "A nem szándékolt következmények törvényeitől sem mentes az ukrán folyamat, és a megszállástól való félelem az ukrán identitást megerősítette, összekovácsolta. A történelem iróniájához tartozik, hogy két orosz alapító atyja is lehet az ukrán nemzettudatnak: Putyin és Janukovics" – értékelte a folyamatokat Schöpflin.
 
A fideszes politikus szerint a helyzet ideális egy új ukrán állampolgársági koncepció megalkotására. "A stabilitás alapfeltétele az ukrán lét különféle variációinak elfogadása. Elfogadni azt, hogy az ukrán nyelv nem kizárólagos szimbóluma az ukrán nemzetnek, hanem éppen ellenkezőleg: az ukrán állampolgárság meghatározó eleme a nyelvi sokféleség. Ez lehet a büszkeség és a lojalitás forrása. Az állam lehetséges egyesítő ereje pedig sajnálatosan azokon a hősi áldozatokon nyugszik, akik életükkel fizettek az ukrán forradalomban" – hangsúlyozta Schöpflin.