Bővítés

Ukrajna ma nem áll készen a csatlakozási tárgyalások megkezdésére

2023. 12. 13.

Az Európai Parlament a hét második felében esedékes Európai Tanácsülés előkészítéséről tartott vitát szerdai plenáris ülésén Strasbourgban.  Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke felszólásában hangsúlyozta: bővítésről szóló döntést nem szabad elhamarkodva, az uniós polgárok megkérdezése nélkül, politikai nyomásra meghozni. Megfelelő előkészítésre van szükség, amely Ukrajna esetében nem teljesül, noha az ország csatlakozása komoly következményekkel járna az európai gazdaságokra nézve. „Ukrajna nem teljesíti a Bizottság által kitűzött feltételeket, köztük a kisebbségi és nyelvi jogok garantálását, így nem áll készen a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Ennek sürgetése nem szolgálja sem Magyarország, sem az EU érdekeit” – jelentette ki. Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője a spanyol elnökséget értékelő felszólalásában kiemelte: mivel sem Ukrajna, sem pedig az Európai Unió nem áll készen az ukrán csatlakozásra, ezért Ukrajna politikai nyomásgyakorlással kierőszakolt csatlakozásába Európa beleroppanhat.

Gál Kinga elmondta: ma a bővítés kérdésében nincs egységes álláspont a tagállamok között. „Ilyen súlyú döntést csak megfelelő előkészítés után szabad meghozni, nem politikai nyomásra” – húzta alá a Fidesz EP-képviselője.

Gál Kinga hangsúlyozta: egy Ukrajna-méretű és gazdasági, politikai helyzetű állam csatlakozása komoly következményekkel járna az Unió egésze és a tagállamok gazdaságaira nézve.

„A bővítéspolitikának objektív, egységes feltételrendszeren és teljesítményen alapuló folyamatnak kell maradnia. Ukrajna a Bizottság által szabott minimumfeltételeket – köztük a nemzeti kisebbségek jogainak garantálását – sem teljesíti, tehát nem áll készen a tárgyaláskezdésre” – hívta fel a figyelmet a politikus. Gál Kinga hozzátette: a nyugat-balkáni országok esetében évek óta erre való hivatkozással nincs előrelépés a bővítésben. „A kettős mércének az Unió bővítéspolitikájában sincs helye” – jelentette ki.

Gál Kinga szerint az Európai Tanács küldjön komoly, pozitív jelzéseket Ukrajnának, de ezek másfajta jelzések legyenek, mint a csatlakozási tárgyalások megkezdése. „Egy pusztán politikai nyomásra meghozott, megalapozatlan döntés csak tovább rombolná az Unió egységét” – hívta fel a figyelmet Gál Kinga.

Deutsch Tamás delegációvezető a spanyol elnökséget értékelő felszólalásában kiemelte: mivel sem Ukrajna, sem pedig az Európai Unió nem áll készen az ukrán csatlakozásra, ezért Ukrajna politikai nyomásgyakorlással kierőszakolt csatlakozásába Európa beleroppanhat.