Biztonság- és Védelempolitika

Újabb mérföldkő az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) létrehozásában

2021. 06. 07.

Ma szavaz az Európai Parlament az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) működéséhez szükséges jogszabálymódosításokról. “Az automatizált rendszer 2022 végétől lép életbe és kiszűri majd azon vízummenetességet élvező harmadik országbeli állampolgárokat, akik biztonsági, illegális bevándorlási, vagy magasszintű járványügyi kockázatot jelentenek az Unióra nézve” – húzta alá Gál Kinga, aki az ETIAS rendszer kidolgozásának parlamenti felelőse volt 2018-ban.

Az automatizált rendszer célja a bármelyik tagállamba vízummentesen beutazókhoz fűződő biztonsági, illegális migrációs és járványügyi kockázatok azonosítása. “Az ETIAS jogalapját még 2018-ban teremtettük meg és jelenleg a fizikai rendszer kiépítése zajlik. Az ETIAS rendelet jelentéstevőjeként folyamatosan arra törekedtem, hogy egy komoly hozzáadott értékkel bíró, a határőreink munkáját érdemben segítő eszközt hozzunk létre. Ezt sikerült elérni, hiszen az ETIAS meg fogja teremteni a lehetőséget azon személyek beazonosítására – még jóval az EU-ba érkezésük előtt – akik terrorcselekmények, egyéb bűncselekmények elkövetése, vagy illegális migráció szándékával érkeznének hozzánk” – húzta alá Gál Kinga.

“Hónapokig tartó viták után sikerült a rendszer által végzett kockázatelemzést járványügyi helyzetekre is kiterjeszteni 2022 után. Az ETIAS rendszer ezzel nagyban hozzájárul majd kontinensünk egészségügyi biztonságához, a pandémiák terjedésének megakadályozásához. Biztonságunkat humánus és utazóbarát körülmények között lesz képes védeni, ezt személyes sikerként is értékelem” – mondta el a fideszes politikus.