Bővítés

Újabb előrelépés Szerbia számára a csatlakozási tárgyalásokban

2021. 12. 14.

Ma Brüsszelben, az Európai Unió tagállamai és Szerbia között zajló kormányközi értekezleten a tagállamok egyhangúan úgy döntöttek, hogy Szerbia készen áll arra, hogy a csatlakozási tárgyalások újabb, Zöld menetrendre és fenntartható összeköttetésekre vonatkozó fejezete nyíljon meg az ország számára.

Gál Kinga, a Fidesz képviselőcsoport elnöke az előrelépés kapcsán elmondta: „Magyarország elkötelezett a nyugat-balkáni országok, így különösen Szerbia uniós integrációja mellett. Az uniós perspektíva fenntartása kulcsfontosságú Szerbia számára, ezért üdvözlöm az új csatlakozási fejezetcsoport megnyitását, aminek már rég itt volt az ideje.”

Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: „Nagyon pozitív fejleménynek tartom a fejezetcsoport megnyitását. Örömmel tölt el, hogy az ország tárgyalási folyamatát eddig blokkoló tagállamok is felismerték, hogy Szerbia készen áll egy újabb nagy lépés megtételére.”

A vajdasági származású képviselő hangsúlyozta: „Ezzel az előrelépéssel megtérülni látszik a Szerbia kormánya által befektetett munka. Most egyszerre négy új tárgyalási fejezet is megnyílik, így új lendületet kaphat az ország uniós csatlakozási folyamata, ez pedig nem csak nekünk, vajdasági magyaroknak kiemelten fontos, hanem Szerbia minden polgára számára.