Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Új mérföldkő az igazságszolgáltatás uniós szabályozásában

Új mérföldkő az igazságszolgáltatás uniós szabályozásában

2011. 12. 13.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő a jelentések elfogadása kapcsán kiemelte: a  két jelentés egyszerűsíti a büntetőeljárási szabályokat az uniós polgárokat az EU területén ért jogsérelem esetén. A magyar soros elnökség kiemelt szerepet játszott a jogszabályok egyeztetése során.

Az európai védelmi határozat lényege, hogy a jövőben az uniós országok olyan speciális távoltartási határozatot bocsáthatnak ki, mely az EU többi tagállamában is érvényesíthető, így ott is védelemre számíthat a sértett. Gál Kinga a határozat megszavazása kapcsán rámutatott, hogy gazdasági válsággal küzdő világunkban egyre nagyobb számban szedi áldozatait az országhatárokon átnyúló erőszak. "Az elmúlt évben a 18 és 34 év közötti fiatalok 14%-a esett áldozatul családon belüli erőszaknak, bántalmazásnak. Ezért is kiemelt fontosságú, hogy az egyes országok, az igazságszolgáltatás területén tapasztalható jogi hagyományaik eltérése ellenére, egyre több területen tudjanak közösségi szinten fellépni az áldozatok határon átnyúló védelméért, legyen szó akár nőkről, vagy éppen gyerekekről" – hangsúlyozta a néppárti politikus.

A tájékoztatáshoz való jogról szóló jelentés a büntetőeljárás során egy olyan öt irányelvből álló csomag második eleme, mely uniós szinten hivatott meghatározni a büntetőeljárások során alkalmazandó minimális normákat. A tolmácsoláshoz való jog után másodikként kerül szabályozásra a tájékoztatáshoz való jog a büntetőeljárás során, mely gyakorlatban a gyanúsítottak tájékoztatását jelenti az őket megillető alapvető jogokról egy számukra érthető nyelven. Gál Kinga a jelentés elfogadása kapcsán üdvözölte, hogy az igazságügy terén történő jogalkotás során a törvényhozók és egyéb érintettek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyermekek jogainak figyelembe vételére. "A gyermek-áldozatok sokkal nagyobb szenvedésnek vannak kitéve, mint a felnőttek. Éppen ezért üdvözlöm, hogy a tájékoztatáshoz való jogról szóló törvénykezés már mindezen szempontok figyelembe vételével született meg, és remélem, hogy az ügyvédhez forduláshoz való jogról szóló irányelv kidolgozása során is ez a hozzáállás lesz meghatározó " – mutatott rá Gál Kinga.

A fideszes EP-képviselő külön kiemelte Magyarország törekvéseit és elkötelezettségét a gyermekek jogainak széleskörű érvényesítése és megerősítése iránt az igazságszolgáltatás területén is, melynek konkrét lépései a "Gyermekbarát igazságszolgáltatás" elnevezésű internetes portál létrehozása, valamint a 2012-es év gyermekbarát igazságszolgáltatás évévé való nyilvánítása.

Gál Kinga szerint jelentős siker a mai szavazás eredménye, az irányelvek végső jóváhagyása. "Kifejezett örömömre szolgál, hogy Lengyelország mellett Magyarország is részese lehet ennek a sikernek, hiszen a munka jelentős részét a magyar soros elnökség végezte el. Csak remélni tudom, hogy a tagországok haladéktalanul megkezdik majd ezen irányelvek nemzeti jogszabályokba való átültetését" – hangsúlyozta a néppárti politikus.