Kisebbségvédelem

Túlélésért küzdenek a kisebbségi és regionális nyelvű napilapok

Túlélésért küzdenek a kisebbségi és regionális nyelvű napilapok

2011. 09. 29.

A MIDAS (European Association of Daily Newspapers in Minority and Regional Languages) elnöke, a dél-tiroli Toni Ebner előadásában hangsúlyozta: az anyanyelven való tájékozódás lehetősége alapvető fontosságú a nemzeti és nyelvi kisebbségek számára, ennek biztosítása azonban egyre nehezebb. Beszámolójában kitért azokra a nehézségekre, amelyekkel a kisebbségi lapkiadók szembesülnek. Nem csak a gazdasági válság és az ebből eredő csökkenő reklámbevétel nehezíti a fennmaradásukat valamint a minőségi munka elkészítését, hanem az előfizetők csökkenő száma is. Sok esetben elérhetetlen a minőségi anyanyelvű újságíróképzés is. 

Gál Kinga a vita után kijelentette: biztosítani kell a kisebbségi nyelvű sajtó fennmaradását és meg kell találni támogatásának uniós lehetőségeit, egyben felajánlotta támogatását és együttműködését a kérdésben. 

 

Háttér:

A MIDAS tíz éves múltra visszatekintő civil szervezet, amely jelenleg 14 országban, 13 nyelven megjelenő mintegy 30 kisebbségi napilapot egyesít. A MIDAS-nak Erdélyből a kolozsvári Szabadság, a nagyváradi Bihari Napló, Felvidékről pedig az Új Szó napilapok a magyar tagjai. A MIDAS konferenciák szervezésével, tapasztalatcserékkel és képzésekkel próbálja segíteni a kisebbségi napilapokat. Továbbá évente külön díjjal jutalmazza a kisebbségi vagy regionális nyelven író legjobb, illetve a többségi társadalomból kikerülő, kisebbségeket érintő kérdésekkel kiemelten foglalkozó újságírókat.