Nemzeti érdekérvényesítés

Továbbra is elfogult a Tavares-jelentés

Továbbra is elfogult a Tavares-jelentés

2013. 06. 19.

A Tavares-jelentés nem más, mint az európai baloldal pártdiktátuma. A dokumentum plenáris ülésen való elfogadásának sem jogi, sem költségvetési, sem gazdasági következménye nincs Magyarország számára.

A fideszes képviselők mintegy 200 módosító indítványt nyújtottak be a jelentéshez, ezeket – a tárgyi tévedéseket javítani szándékozó indítványokat is – a LIBE bizottság baloldali többsége azonban leszavazta. A néppárti frakció módosító indítványainak legnagyobb részét szintén leszavazta a bizottság baloldali többsége, néhány kérdésben azonban sikerült a szöveg egyes pontjait javítani. A 7-es cikkelyre való utalás továbbra is bennmaradt a dokumentumban, az arra vonatkozó rendelkezések azonban jelentősen gyengültek.
 
A módosítások ellenére a Tavares-jelentés továbbra is elfogadhatatlan megállapításokat tartalmaz Magyarország számára. A dokumentum számtalan súlyos tárgyi tévedést, csúsztatást, megalapozatlan következtetést és a magyar kormánnyal szemben támasztott jogalap nélküli követelést tartalmaz. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Parlament baloldali többsége, pártpolitikai okokból quasi bíróságként diktátumokat támaszt a magyar Országgyűlés számára. A néppárti frakció a fentebbi okokból szintén a Tavares-jelentés ellen foglalt állást.
 
A mai szavazás frakciók menti törésvonala is bizonyítja: a Tavares-jelentés körüli vita nem más, mint az európai baloldal politikai színjátéka, amely Magyarország alaptalan elítélésére irányul.
 
Fontos hangsúlyozni: a dokumentum várható, júliusi eleji plenáris ülésen való elfogadásának ugyanakkor sem jogi, sem költségvetési, sem gazdasági következménye nincs Magyarország számára. Ezzel szemben napokon belül megszületik a végleges döntés a Magyarországgal szemben kilenc éve folytatott túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről. Hamarosan pedig az Európai Bizottsággal az alaptörvény-módosítás kapcsán folyamatban lévő egyeztetések is lezárásra kerülnek. Ezek azok kérdések, amelyek Magyarország számára igazi jelentőséggel bírnak, szemben az EP baloldalának politikai kampányával.
 
Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője a szavazás után magyar újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a jelentésen keresztül az európai baloldali, liberális és zöld frakciók igyekeznek Magyarországot a saját kampányuk érdekében felhasználni a jövő májusi EP-választások közeledtével.
 
"Ez egy politikai játék része. Elkezdődött a választási kampány, és ebben a szocialistáknak, a liberálisoknak és a zöldeknek mi vagyunk az egyik eszköze" – vélekedett a fideszes politikus, aki szerint arra is voltak próbálkozások, hogy a külföldi néppárti képviselők is elpártoljanak a Fidesztől, de ezek nem jártak sikerrel. Gál Kinga ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a néppárt egysége dacára, ha a szocialista, liberális és zöldpárti képviselők összefognak, akkor a júliusi plenárison is meglehet a kellő többség ahhoz, hogy "át tudják nyomni az akaratukat", és elfogadják a Magyarországról szóló jelentést.