Látogatócsoport

Tolna megyei látogatócsoport az EP-ben

2019. 02. 05.

2019 januárjában két napos szakmai látogatásra fogadott Gál Kinga fideszes képviselő egy 30 fős csoportot Tolna Megye 01. számú választókerületéből. A program ideje alatt a résztvevők betekintést nyerhettek a parlamenti munkába, és megismerkedhettek Brüsszel nevezetességeivel is. A csoport személyes beszámolóját alább olvashatják.

„Gál Kinga Európai Parlamenti Képviselő Asszony meghívására Horváth István, Tolna Megye 01. számú választókerületének országgyűlési képviselője egy 30 fős csoportot küldött Brüsszelbe.  A csoport tagjaként elmondhatom, hogy 2019. január 28-29-én tartalmas és felejthetetlen két napot tölthettünk el Belgium fővárosában. A programok megkoronázásaként megtekinthettük az Európai Parlamentet, illetve Képviselő Asszonnyal eredményes beszélgetést folytattunk a másnapi Magyarországról szóló vita előtt.

Demeter Dorka, Képviselő Asszony munkatársa kedves, körültekintő, segítőkész és rendkívül pontos kísérőként csatlakozott hozzánk ez alatt a két nap alatt, hozzájárulva ahhoz, hogy felejthetetlen élményekkel térjünk haza.

Megérkezésünk után azonnal belevetettük magunkat a programokba, s amíg első nap inkább a város nevezetességeivel ismerkedtünk meg, a második nap az Európai Parlamentben folyó munkáról szólt.

Mivel még nem jártam Brüsszelben, kíváncsian vártam, mi vár majd ránk, de elmondhatom, hogy a város gyönyörű látnivalókkal büszkélkedik: az este csodálatosan kivilágított Grand Place főtértől kezdve, a Királyi palotán, a Parlament épületegyüttesén keresztül a brüsszeli pisilő kisfiú, a Manneken Pis szobrán át a Szent Mihály és Szent Gudula székesegyházig, felejthetetlen élmény.

A programban előzetesen leírt meglepetés programon sokat gondolkodtunk, talán sörkóstoló lesz-e, vagy valami más érdekesség, de amikor beléptünk a Planet Chocolat praliné készítő műhelybe és megéreztük a friss csokoládé mennyei illatát, mindannyian jókedvre derültünk és izgatottan vártuk a továbbiakat. A Chocolatier, egy korábbi diplomata, aki évek hosszú sora alatt tanulta ki a mesterséget, bemutatta nekünk a kézműves praliné készítés történetét, a különböző csokoládéfajtákat, a kakaó előállítását a kakaóbab szüretelésétől egészen a kakaópor és kakaóvaj szétválasztásáig. A felszolgált igazi belga forró csoki élvezete közben még pralinét is készíthettünk.

Szakmai programként első nap a Parlamentáriumot, a Parlament látogatói kiállítását tekinthettük meg, ahol egy kis táblagép segítségével ismerkedhettünk meg az Európai Parlament strasbourgi, brüsszeli, luxemburgi épületegyütteseivel és az itt folyó politikai munkával. 

Második nap már belülről nézhettük meg a Parlamentet, ahol először egy kommunikációs munkatárssal beszélgettünk a Parlament működéséről és az itt folyó munkáról, majd Dr. Gál Kinga Néppárti képviselő asszonnyal folytattuk a beszélgetést. Az időzítés tökéletes volt, hiszen másnap tartották a Magyarországról szóló vitát, és a csoport lelkesedését, háláját és támogatását látva képviselő asszony láthatólag megerősödve tért vissza munkájához. A másnap már otthon, a televízió képernyőjén megtekintett vitát látva megnyugodhattunk, Magyarország ismét csatát nyert.

A Parlament látogatóknak fenntartott ebédlőjében elköltött kiadós ebéd után a mindössze néhány hónappal ezelőtt megnyitott Európai Történelem Házát tekinthettük meg. Az inkább kultúra történelmet bemutató lenyűgöző kiállítás 6 emelet tárlatain keresztül mutatja be Európa történelmét. A kiállítás megtekintése után abban egyet értettünk, hogy mi magyarok olyan átfogó és sokrétű tárgyi tudással rendelkezünk az európai történelem témájában, amire büszkék lehetünk.

SZÍVBŐL KÖSZÖNJÜK A LEHETŐSÉGET DR. GÁL KINGA EURÓPA PARLAMENTI KÉPVISELŐ ASSZONYNAK ÉS HORVÁTH ISTVÁN ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ ÚRNAK!”

Móra Viktória
kabinetfőnök