Kisebbségvédelem

Tőkés László és Gál Kinga a Gyimesekben

Tőkés László és Gál Kinga a Gyimesekben

2009. 05. 29.

Első állomásukon, Gyimesbükkön Deáki András fogadta őket. Gál Kinga köszöntése után örömét fejezte ki, hogy ilyen szimbolikus helyeken találkozhatnak. Hozzátette: "Azért vagyunk itt, hogy a szövetséget erősítsük, mert nem mindegy, hogy ki kerül be az Európai Parlamentbe. Európában van, lehet magyar kérdés, de csak akkor, ha kérdéssé tesszük. Az EU azt tanította, hogy helyettünk senki sem oldja meg problémáinkat, minden náció a maga érdekeiért küzd. Egy másik Magyarországot kell építenünk, és az itt jelenlévőkkel együtt itt is ezt tesszük."

Tőkés László beszédét egy tanulságos Kányádi-idézettel kezdte, mely így hangzott: "Vagyunk, akik voltunk, leszünk, akik vagyunk". A költői megfogalmazás kifejezi önazonosságunkhoz való ragaszkodásunkat, maradjunk tehát hűek önmagunkhoz, fogalmazta meg nemzeti imperatívuszunkat. A püspök köszönetet mondott a határok feletti közös reggeliért, hiszen a vendégek Magyarországról, Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről érkeztek. Hangsúlyozta: csak a tudatunkban léteznek trianoni határok, ezek belénk vésődtek, de gyakorlatilag már rég lebomlottak, akárcsak a berlini fal. A közös fellépés egyik célja: lebontani a határokat – jelentette ki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Június 7-én ugyanabba a parlamentbe ugyanazon egy nemzet küldi képviselőit, függetlenül attól, hogy melyik ország állampolgárai. Tőkés László zárásképp annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ha minden magyarországi állampolgár eljönne tíz napra Erdélybe, megváltozna Magyarország népének szemlélete határon túli ügyünk iránt.


Ezután a vendégek elsétáltak az ezeréves határhoz. Itt, az egykori bakterházban berendezett vasúttörténeti múzeum "lelke", a mindenki által csak Guszti bácsinak ismert múzeumalapító fogadta őket, végigvezetve a hadtörténetű jelentőségű kiállításon, melyért több kitüntetést is kapott. Tőkés László, Gál Kinga és Szilágyi Zsolt a Rákóczi vár romjait is megtekintették, majd a Magyarországról érkező nosztalgiavonatra váró kárpát-medencei népes magyar sereglet tagjait tisztelték meg egy rövid kézfogás és közvetlen beszélgetés erejéig.

Tőkés László és Gál Kinga, valamint az EMNT alelnökei, Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor ma még a gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Gimnáziumot látogatták meg, délután részt vesznek Böjte Csaba csíkszeredai könyvbemutatóján a Segítő Mária Gimnázium dísztermében, holnap pedig a csíksomlyói búcsúra zarándokolnak el.