Rendezvények

Többletérték az anyanyelven való tanulás

Többletérték az anyanyelven való tanulás

2011. 10. 06.

A program gyakorlati segítséget kínál a kisebbségi közösségekben felnövő gyerekek iskola előtti oktatásával kapcsolatban, így segíthet a kárpát-medencei magyarság számára is az anyanyelvi beiskolázás területén. A fideszes képviselő beszédében kiemelte: a gyakorlati eredményeket nemcsak a kisebbségi, hanem a többségi társadalom tagjai között is terjeszteni kell. 

Az Európai Bizottság által finanszírozott két éves projekt célja összegyűjteni azokat a hasznos tapasztalatokat, melyek az iskolás kor előtt segítik a gyermekek számára a többnyelvű (elsősorban kisebbségi és többségi nyelvű) közegben való tanulást. A programban négy nyugat-európai kisebbségi közösség vett részt: a finnországi svéd, a hollandiai fríz, valamint a walesi és a franciaországi breton közösségek. A fríz közösség már több háromnyelvű iskolát is fenntart, angollal egészítve ki a fríz és holland nyelvű foglalkozásokat.  

A projekt egy további – Gál Kinga által is kiemelt – törekvése a szülők számára nyújtott írásos tájékoztatófüzetek elkészítése, melyekben az anyanyelven való tanulás előnyeit mutatják be. A program szerint az anyanyelvű oktatás kérdésében a szülők a kulcsszereplők, hiszen ők adják gyermekeiket többségi iskolába a jobb érvényesülés reményében. A breton közösség ezt felismerve a projekt eredményeiből összeállított brosúrát ajándékoz minden újszülöttnek. 

A fideszes képviselő rámutatott: "A MELT program eredményei szélesebb körben kell, hogy terjesztésre kerüljenek. Így nemcsak Nyugat-, hanem Közép- és Kelet Európában, valamint a kisebbségi mellett a többségi társadalom körében is meg kell ismertetni azokat." "Kiemelt cél, hogy a többségi közösség is értéknek lássa a kisebbség nyelvét." – tette hozzá.  

Gál Kinga reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság a következő pénzügyi időszakhoz csatlakozó pályázati rendszer kialakításakor fel fogja használni a projekt eredményeit. Végül kijelentette: "Hiszem, hogy a program hozzá tud járulni ahhoz, hogy Európában ne csak a nagy európai nyelvek tanulását értse a közösség a többnyelvűség alatt, hanem a kisebbségi és regionális nyelvek támogatását is."