Hírek

Több és gyorsabb kötelező áttelepítést sürget az Európai Parlament

2016. 09. 15.

Az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadott jelentés határidőket szabva felgyorsítaná a már Európában lévő migránsok áttelepítését, azt kiterjesztené az afgán állampolgárokra is, valamint felszólítja a tagállamokat kötelezettségeik teljesítésére, az Európai Bizottságot pedig jogi lépések foganatosítására azok ellen, akik eddig nem vettek át migránsokat.

Gál Kinga néppárti képviselő a szavazást megelőző vita kapcsán elmondta: „[A kötelező betelepítési kvóta] nem járul hozzá a migrációs válság enyhítéséhez vagy megoldásához, hanem épp ellenkezőleg, a szétosztás reményében egyre több migráns kell útra Európa felé – kockáztatva saját és gyerekei életét. Másrészt a tapasztalat azt mutatja, hogy a szegényebb, szerényebb szociális ellátást biztosító uniós tagországokba áthelyezett migránsok napokon belül továbbállnak Németország vagy Svédország irányába”.

Ezért Magyarország – a visegrádi államokkal együttesen – elvi alapon ellenzi az kényszerbetelepítést. A fideszes EP-képviselő szerint a szolidaritás nem korlátozódhat a migránsok kvóta szerinti elosztására, abba beletartoznak az Európa külső határainak védelmére tett erőfeszítések és a menekültek hazájához közeli táborok életkörülményei javítását célzó humanitárius segítségnyújtások is.

„Európának és a menekülteknek azonos az érdeke: hogy a menekültek visszatérhessenek szülőhazájukba, amint a menekülést kiváltó okok mérséklődnek vagy megszűnnek. Ehhez pedig nem őket kell idehozni és elosztani, hanem a segítséget kell odavinni” – nyilatkozta Gál Kinga, európai parlamenti képviselő.