Bővítés

Több nyugat-balkáni állam is konkrét csatlakozási céldátumot érdemel

2021. 10. 21.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén vitatta meg a Nyugat-Balkán csúcs következtetéseit. A vitában felszólaló Gál Kinga és Deli Andor, a Fidesz EP-képviselői hangsúlyozták: konkrét csatlakozási dátumokat kell adni az azt kiérdemlő tagjelölt országoknak.

„A nyugat-balkáni régió stabilitása az EU biztonsági, geopolitikai és gazdasági érdeke. Mégsincs előrelépés a bővítés konkrét dátumára vonatkozóan, a csatlakozni vágyó tagállamoknak pusztán ígéretekkel kell beérniük.  Ennek negatív hatása, a Nyugat-Balkánon uralkodó kiábrándultság érzékelhető, ezen a csúcs sem tudott változtatni. Ha az Unió nem tesz mielőbb konkrét lépéseket, akkor elveszíthetjük ezen államok bizalmát” – hangsúlyozta felszólalásában Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke.

Deli Andor vajdasági származású képviselő kiemelte: „A nyugat-balkáni bővítés témáját az elmúlt évek során már számos uniós elnökség a zászlajára tűzte, kevés sikerrel. Sajnos a bővítés iránt szkeptikus tagállamok megakadályozták a szlovén elnökséget, hogy konkrét dátumot is beépítsenek a brdói EU-csúcs zárónyilatkozatába, mely egyszerre jelentene rendkívül fontos üzenetet a tagjelölt és a bővítés iránt szkeptikus államoknak. „Konkrét célkitűzések nélkül nagyon nehéz politizálni, a bővítés pontos terve azonban minden fél számára kapaszkodót jelentene. Elkeserítő, hogy egyes nyugat-balkáni államok, például Szerbia hamarosan tíz éve tagjelölt szerepben anélkül, hogy látná a folyamat végét” – tette hozzá Deli.

Gál Kinga aláhúzta: „Mi, magyarok, határozottan kiállunk Szerbia és Montenegró mielőbbi felvétele mellett, Albániával és Észak-Macedóniával való tárgyalások megkezdéséért és a vízumliberalizációért. Aktívan részt veszünk a térség stabilitásának fenntartásában is. Magyarország most vette át a KFOR, Koszovóban a NATO parancsnoksága alatt tevékenykedő nemzetközi békefenntartó haderő parancsnokságát.”

Deli Andor elmondta: „Ebben a helyzetben, amikor nem mindig és nem mindenki számára népszerű a bővítés kérdése, külön köszönet Várhelyi biztos úrnak, amiért az Európai Bizottság megteremtette a mintegy 30 milliárd eurós befektetési programot a térség számára. Ha már nincsenek pozitív politikai üzenetek egyes tagállamok húzódozása miatt, akkor legalább befektetésekkel segítse az EU a térség polgárainak életét.”

„A Nyugat-Balkán Európa szerves része, a régió országait minden oldalról az EU veszi körül. Ezért az Uniónak konkrétumokkal teli csatlakozási perspektívát kell nyújtania a térségnek mielőbbi bővítéssel” – zárta felszólalását Gál Kinga.