Nemzeti érdekérvényesítés

Tisztességtelenül támadtak a szocialisták az EU-ban

Tisztességtelenül támadtak a szocialisták az EU-ban

2014. 05. 11.

A legnehezebb négy évet hagytuk magunk mögött – állapította meg Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője vasárnap az M1 A Lényeg című műsorában. Bármit is állítsanak a szocialisták, egy „nemtelen, tisztességtelen támadássorozat zajlott a részükről, túlmentek minden határon”, ami a pártpolitikán túl egész Magyarországot érintette – nyomatékosította. A néppárti fideszes képviselők ugyanakkor megerősödve kerültek ki ebből – tette hozzá.
 
A politikus – mint fogalmazott – „nehezen tudja elképzelni”, hogy az MSZP 180 fokos fordulatot venne a következő időszakban, ha a magyar érdekképviseletről van szó, pedig „ez lenne a kötelessége” minden európai parlamenti képviselőnek – mutatott rá Gál Kinga. A következő időszakban a rezsicsökkentést, a földtörvényt és az Erzsébet-programot is meg kell majd védeni Európában – hangsúlyozta.
 
A Fidesz európai parlamenti képviselője Pásztor István esetéről úgy vélte: az „túllépett minden mértéket, és nincs rajta mit magyarázni”, mert „méltatlan Pásztor Istvánnal szemben”, az elkövetők „teljesen kiírták magukat a józan párbeszédből”. Szerinte példaértékű, amit a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), illetve elnöke eddig elért, és ahogyan jelenleg politizál. A legjobb úton járnak afelé, hogy eredményeket tudjanak felmutatni a vajdasági magyar közösség érdekében – emelte ki.
 
Gál Kinga kérdésre reagálva leszögezte: Európában kettős mérce érvényesül a kisebbségek kérdésében. Amikor ugyanis konkrét jogsérelmek történnek a nemzeti kisebbségek jogait illetően, Brüsszel kijelenti: az nem tartozik az Európai Unió hatáskörébe. Ezt a problémát azonban nem látják, amikor „Magyarország van terítéken” – ez ellen küzdeni kell – nyomatékosította.
 
Az EP-képviselő szerint ugyanakkor az elkövetkező ötéves ciklusban nem lesz egyik napról a másikra kötelező érvényű jogszabály az intézményes kisebbségvédelem érdekében, mert – mint mondta – túl sok az ellenérdekelt fél. El kell azonban indulni – húzta alá. Az Európa Tanácsnál a parlamenti közgyűlésnek – magyar kezdeményezésre és magyar jelentéstevő nevéhez köthetően – van olyan határozata, amely segíthet továbblendíteni az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét európai szinten – zárta gondolatait Gál Kinga.