Külpolitika

Tibetért tüntetett a Szabadság Kör

Tibetért tüntetett a Szabadság Kör

2008. 03. 29.

Kína budapesti nagykövetsége előtt demonstrált tegnap a Szabadság Kör a kínai hatóságok tibeti fellépései ellen. "A civil és közéleti személyiségek, illetve politikusok alkotta társaság tavaly augusztusban azért alakult meg, mert alapítói úgy vélték, hogy a hatóságok és a kormány viselkedése miatt szükség van olyan tömörülésre, amely vállalja az emberi jogok védelmét" – mondta a Magyar Hírlapnak Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, a Szabadság Kör tagja.

Mint hangsúlyozta, a tegnapi tüntetést azért szervezték meg, mert az emberi jogok nem ismernek országhatárokat. "Ezért emeltük fel a szavunkat a kínai hatóságok eljárásai miatt is, amelyek folytán több mint százharminc tibeti tüntető meghalt. Kifogásoljuk, hogy Kínában korlátozzák a sajtó- és a gyülekezési szabadságot, illetve az emberi jogokat, s miközben a buddhizmus a világ legbékésebb vallása, Peking az erőszak gerjesztésével vádolja a dalai lámát, a tibetiek szellemi vezetőjét. A kínai külképviselet előtt tíz békegalambot engedtünk szabadon, lábukra erősített cédulákon hordozzák tiltakozásunkat a felsorolt korlátozások ellen" – mondta a politikus.

Az eseményen részt vett Szájer József, a Fidesz EP-képviselője, valamint Gulyás Gergely jogász, illetve Prőhle Gergely volt berlini és berni nagykövet, akik szintén a Szabadság Kör tagjai. Szájer a tüntetés után tartott sajtótájékoztatón kijelentette: azért nem lehet tudni, hogy mi történt valójában Tibetben, mert Kínában nem biztosítják a sajtószabadságot. Gulyás szerint Magyarországnak különösen szolidárisnak kell lennie azokkal, akik a kisebbségi jogokért harcolnak.

(Magyar Hírlap – MTI)