Felszólalás

Temesvár közös európai identitásunk része

2019. 12. 16.

„A Temesváron kirobbant forradalom és az ezt követően kivívott szabadság közös európai identitásunk része, mely egyformán értékes mind a románoknak, mind a magyaroknak” – hangsúlyozta Gál Kinga fideszes EP-képviselő az 1989. decemberi román forradalom 30. évfordulója alkalmából tartott európai parlamenti plenáris vitán.

„Harminc évvel ezelőtt, 1989. december 15-én a temesvári Mária térről indult el a romániai forradalom. Magyarok, románok, németek, szerbek közösen tiltakoztak Tőkés László temesvári lelkész jogtalan kitelepítése ellen. Reformátusok, katolikusok, baptisták, ortodoxok és más felekezetűek közösen léptek fel az embertelen kommunizmus ellen. Az emberek azért álltak a tankok elé, mert nem akarták többé elviselni a terrort, a megaláztatást, a rettegett Szekuritáté, a kommunista titkosszolgálat orwelli módszereit!” – emelte ki Gál Kinga.

A képviselő emlékeztetett: a magyar református lelkész eredetileg Nicolae Ceausescu őrült falurombolási terve ellen tiltakozott egyházmegyéjével együtt. „Nemzeti és vallási közösségük érdekében kockáztatták megélhetésüket, családjukat, életüket. A szabadságért harcoltak. Fejet kell hajtanunk Tőkés László volt kollégánk és minden ellenálló bátorsága előtt, hiszen a temesváriak bizonyosságot tettek bátorságukról” – hangsúlyozta a képviselő.

„A Temesvárral kezdődő, egész Romániát egyként megmozgató forradalom ledöntötte a kommunizmust és megteremtette Romániában is a szabadságot. Azonban a forradalomban elkövetett, emberiség-ellenes bűncselekmények elfogadhatatlanul mindmáig büntetlenek maradtak. A Tőkés Lászlóval szolidarizáló temesvári forradalmárok mellett, a romániai forradalomban, a kommunista karhatalom által meggyilkolt több mint ezerkétszáz áldozatra is emlékezünk ma” – emlékeztetett Gál.

A néppárti politikus hozzátette, hogy a romániai forradalom egyike a történelem azon pillanatainak, melyben Európa konfliktusban álló népei együtt tudtak harcolni a szabadságért. „Közös, európai identitásunk része ez a szabadság. A temesvári forradalom, a romániai forradalom szellemisége közös európai érték. Becsüljük meg, és ápoljuk emlékét” – zárta felszólalását a fideszes politikus.