Hírek

Teljesen hiteltelen, hogy a súlyos korrupciógyanús ügyben érintett Cseh Katalin jegyzi az EP korrupcióellenes külügyi jelentését

2022. 02. 15.

Az Európai Parlament mai ülésén vitáznak a képviselők a korrupció és az emberi jogokról szóló jelentésről. „Nem kérdés, hogy a  korrupcióval szemben a leghatározottabb fellépést támogatjuk EU-n belül és kívül. Ugyanakkor megkérdőjelezhetőnek és elítélendőnek tartom, hogy ezt az antikorrupciós jelentést egy olyan politikus neve fémjelzi, aki súlyos, több milliárd forintos csalásgyanús ügyben érintett, amiben jelen pillanatban is eljárás folyik”- emelte ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke.

A jelentés EP-felelőse, Cseh Katalin uniós közpénzekkel kapcsolatos csalás ügyében érintett, az ügyben jelenleg is nyomozás folyik. A képviselő vezette cég és a családjához köthető vállalatok üzleti köre a megalapozott gyanú szerint a hazai és uniós fejlesztési forrásokat rendszerszinten megcsapoló céghálózatként működtek.

A jelentés kitér a minősített többségi szavazás bevezetésére is, amiről a képviselő így nyilatkozott: ”A minősített többségi szavazás bevezetése ellentétes az uniós alapszerződésekkel és akár politikai zsarolóeszközként is használható a kisebb tagállamokkal szemben, akik így nem tudnák érdekeiket érdemben érvényesíteni az EU külpolitikájában. Meggyőződésem, hogy egy erős Európai Unió szuverén tagállamokon alapszik, azonban a Cseh-jelentésben említett szavazási mechanizmus ezen elveket ásná alá” – hangsúlyozta Gál Kinga.