Kisebbségvédelem

„Tartsák tiszteletben Tőkés László szólásszabadságát!”

„Tartsák tiszteletben Tőkés László szólásszabadságát!”

2013. 12. 09.

„24 éve ezekben a napokban egy fiatal magyar pap nem félt kiállni a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, így kiváltotta azokat az eseményeket Temesváron, Romániában, amelyek megbuktatták az akkori kommunista diktatúrát. Akkori kiállásáért ez a pap, Tőkés László, Románia Csillaga kitüntetést kapott” – emlékeztetett úgynevezett egyperces felszólalásában Gál Kinga.
 
A fideszes EP-képviselő beszédében kiemelte: A Tőkés László ellen folyó mostani eljárással ismételten megkérdőjelezik az egyén, így Tőkés elidegeníthetetlen szabad szólás és véleménynyilvánításhoz való jogát. Kitűntetésének visszavétele pedig azt jelezné, hogy a jogállamiság, a jogbiztonság még gyengébb ma Romániában, mint a múlt szellemeinek újraélesztői.
 
„Felkérem Traian Basescu román államfőt, fontolja meg, hogy visszavonja-e Tőkés kitüntetését csupán azért, mert élt szólásszabadságának jogával” – jelentette ki Gál Kinga.
 
A néppárti politikus egyben felszólította az európai parlamenti képviselőket és Vivane Reding alapjogi biztost: Ne engedjék, hogy Romániában meghurcolják a szólásszabadságot, visszaállamosítsák az egyházi és közösségi vagyont, valamint az igazságszolgáltatás révén megfosszanak embereket jogaiktól, korlátozzák a jogbiztonságot.