Kisebbségvédelem

„Szükséges a színvonalas, minőségi anyanyelvi felsőoktatás”

„Szükséges a színvonalas, minőségi anyanyelvi felsőoktatás”

2012. 04. 20.

"Nagyon fontosnak tartom Tőkés László felsőoktatással foglalkozó jelentését. Mindannyian tudjuk, hogy a minőségi és valóban használható, hasznosítható tudás megszerzése a jelen és a jövő generációinak számára – egész Európa érdeke. Korunk felsőoktatási intézményeinek versenyképes tudását kell nyújtaniuk, tenniük kell mindezt úgy, hogy közben követik a munkaerőpiac valós igényeit.

Ebben a kontextusban külön szeretném kiemelni a nemzeti kisebbségek anyanyelvi felsőoktatásának kérdését. Az Európai Unió jelszava az "Egység a sokféleségben!". A kulturális és nyelvi sokszínűség megőrzése érdekében szükség van tehát arra, hogy ezen nemzeti kisebbségi közösségek megőrizhessék sajátosságukat, képviselhessék érdekeiket és felléphessenek az őket megillető jogok mellett. Ehhez azonban a nemzeti kisebbségeknek, a többségi társadalomhoz hasonlóan, szüksége van jól képzett vezető rétegre, elitre. Ahhoz pedig, hogy egy ilyen megbízható, versenyképes tudással rendelkező elit képviselhesse a közösségek érdekeit, mindenképpen szükséges a színvonalas, minőségi és nem utolsó sorban anyanyelvi felsőoktatás, illetve ennek a többségi társadalom általi támogatása és biztosítása.

Ezért a többségi társadalmaknak kiemelt figyelmet és támogatást kéne fordítaniuk a hagyományos nemzeti, etnikai, illetve nyelvi kisebbségi felsőoktatású intézményekre, különösen a veszélyeztetett kultúrák és nyelvek esetében."