Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

„Szükséges a Frontex megerősítése jogi eszközökkel”

„Szükséges a Frontex megerősítése jogi eszközökkel”

2011. 09. 13.

"Tisztelt Elnök Úr!
Az uniós döntéshozókat vezető cél, hogy polgárbarátabbá tegyék az Uniót. Ennek egyik kulcseleme, hogy Európa polgárai biztonságban érezzék magukat és biztonsággal használhassák az uniós vívmányaink legnépszerűbbikét: a schengeni rendszert.
 
De a schengeni rendszert nem működhet megfelelően, ha nincs hatékony külső határvédelem. Ezért az európai polgároknak egyre inkább szükségük van egy hatékony, jól szervezett uniós intézményre, amelyik képes gyors reagálásra, megfelelô felhatalmazással és kapacitással bír. Ezért szükséges a Frontex megerősítése jogi eszközökkel is, hogy valóban hatékonyan tudjon lépni az emberkereskedelem, bűnszervezetek, drogkereskedelem elleni küzdelemben. Természetesen az emberi jogok, így a menekültek emberi jogainak tiszteletben tartása lényeges szempont kell legyen a Frontex műveletei során.
 
Busuttil képviselőtársam kíváló munkát végzett, mind a Parlamenten belüli, mind a Bizottsággal és Tanáccsal folytatott egyeztetések során, ezért teljes elismerésünket érdemli. Ki kell emelnünk továbbá, hogy az elműlt fél évben a magyar elnökség erőfeszítései révén jutottatok el a Frontex-javaslat a megállapodásig. Nehéz munkával reményeink szerint sikerült jó hátteret teremteni a Frontex munkájához."