Kisebbségvédelem

Szlovákia Európával szemben

Szlovákia Európával szemben

2009. 07. 01.

 A szlovák nyelvtörvény nyíltan szembemegy az Európa Tanács kisebbségvédő dokumentumaival, és ellenétes az Uniós alapelvekkel- hangsúlyozta Gál Kinga. Ez a törvény hátrányos helyzetbe hozza a kisebbségi nyelven beszélőket Szlovákiában, így különösen a szlovákiai magyar közösséget – tette hozzá a képviselőasszony.

 A törvény diszkriminatív jellege miatt, mind az Uniós intézményeknek, mind az EBESZ Kisebbségi Főbiztosának konkrét lépéseket kell tennie, mivel azt a kisebbségek, így a szlovákiai magyarok sérelmére alkalmazzák. Gál Kinga erre már a törvény elfogadása előtt felhívta az Uniós intézmények, különösen az EBESZ Kisebbségi Főbiztosának figyelmét.  Emellett a Fideszes képviselőasszony elmondta, hogy konkrét kérdéssel és megkereséssel fordul az illetékes Uniós biztoshoz, valamint az Európa Tanács és az EBESZ kisebbségvédelmi szerveihez, amit a magyar külügyminisztérium is megtehetne.

 Végezetül a szlovák nyelvtörvényre reagálva Gál Kinga, európai parlamenti képviselő kiemelte, hogy ha a törvény jelenlegi formájában kerül alkalmazásra a kisebbségek, illetve a szlovákiai magyarok sérelmére, a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság előtti fellépés is megfontolandó.