Bővítés

Szerbia polgárai ennél sokkal jobbat érdemelnek!

2023. 05. 10.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén elfogadta a Szerbiára vonatkozó 2022. évi országjelentését. A Fidesz európai parlamenti képviselői a jelentés elfogultsága és abszurd állításai miatt a jelentés ellen szavaztak. Magyarország továbbra is Szerbia tagságának legnagyobb támogatója, azonban az ilyen jelentések nem szolgálják a csatlakozási tárgyalások felgyorsulását.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke plenáris felszólalásában hangsúlyozta: A nyugat-balkáni régió legfőbb stabilizáló ereje és kulcsországa Szerbia, ezért az ország mielőbbi csatlakozása Magyarország és Európa érdeke. „Az ország évek óta vár előrelépésre a csatlakozási folyamatban, az uniós feltételek teljesítésére törekszik” „Ezért is értékelhetetlen a Szerbiáról szóló jelentés szokatlanul provokáló és kritikus hangneme. A jelentésbe foglalt ideológiai alapú bírálatok alapvetően rendíthetik meg Szerbia és az egész régió integrációs perspektíváit és az uniós intézményekbe vetett bizalmat is” – fejtette ki Gál Kinga. Elmondta: az Európai Parlament a konstruktív együttműködés helyett szándékosan rombolja a Szerbiához fűződő viszonyát.  

Gál Kinga szerint elfogadhatatlan továbbá, hogy az Európai Parlament baloldali többsége egy bővítési jelentésben is ideológiai alapon támadja Magyarországot, és hungarofóbiájáról tanúskodva, alaptalan bírálatokat fogalmaz meg hazánkkal szemben.

Deli Andor, vajdasági származású képviselő hangsúlyozta: Szerbia uniós csatlakozása kiemelt fontossággal bír a vajdasági magyar közösség számára. Hozzátette: „Korábban az Európai Parlament volt az az uniós intézmény, amely a leghatározottabban törekedett a csatlakozási folyamat felgyorsítására, valamint a Szerbia és az EU közötti kölcsönös bizalom és tiszteletet erősítésére, ami azonban soha sem zárta ki a jóindulatú bírálatok megfogalmazását, ha azt a körülmények indokolták.”

„A kölcsönös bizalom és tisztelet azonban manapság ritka madárnak számít az Európai Parlamentben és attól tartok, hogy ez a jelentés mind elfogult tartalmával, mind túlzóan kritikus megfogalmazásaival maradandó kárt fog okozni Szerbia és az Európai Parlament közötti kapcsolatokban. Szerbia polgárai ennél sokkal jobbat érdemelnek” – zárta felszólalását Deli.