Bővítés

Szerbia jobb országjelentést érdemel!

2022. 06. 14.

Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága (AFET) ma szavazott a 2021-es Szerbiára vonatkozó országjelentésről. Gál Kinga és Deli Andor, a Fidesz EP-képviselői nem támogatták a jelentést, mert az a csatlakozási folyamatot nem segíti elő. A szavazásra bocsátott szöveg túlzottan kritikus Szerbiával szemben. Sajnálatos, hogy az Ukrajnában zajló háború sem ébresztette rá a Külügyi Bizottság képviselőinek többségét arra, hogy az EU-nak partnerekre, szövetségesekre van szüksége különösképpen a közvetlen szomszédságában.

Magyarország a Nyugat-Balkán, így Szerbia uniós csatlakozásának legfőbb támogatója. Kiemelt érdekünk a Nyugat-Balkán stabilitása és biztonsága. Az elfogadott jelentés azonban nem segíti elő Szerbia uniós csatlakozási folyamatát. Ez az ország évek óta vár előrelépésre a csatlakozási folyamatban, az uniós feltételek teljesítésére törekszik. Éppen ezért egy ilyen, politikai túlzásokkal teli szöveg megszavazása lassíthatja a csatlakozási folyamatot, elidegenítve Szerbiát az Uniótól. Mindeközben az EU szavahihetősége is megkérdőjelezhetővé válik.

Különösen ilyen nehéz időkben, amikor a Nyugat-Balkán stabilitása kulcskérdés az Unió számára, elfogadhatatlan, hogy a Magyarország-ellenesség sem maradhat ki a szövegből. A jelentés azt állítja, hogy Magyarország Szerbiával együtt lehetővé teszi Oroszország és Kína geopolitikai céljainak megvalósulását, valamint hogy Várhelyi Olivér bővítésért felelős biztos részrehajló Szerbia viszonylatában. Ezeket az abszurd állításokat elutasítjuk. Szerbia mielőbbi EU-tagságát a leghatározottabban támogatjuk. Ugyanakkor, a szöveg elfogadhatatlan tartalmára való tekintettel, a Vajdasági Magyar Szövetséggel egyeztetve a Fidesz európai parlamenti képviselői a jelentés ellen szavaztak.