Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Szakbizottsági igen a CEPOL új szabályozására

Szakbizottsági igen a CEPOL új szabályozására

2015. 02. 24.

Az utóbbi időszak komoly kihívások elé állította az Unió belső biztonságát. Ez pedig rámutat arra, hogy egyre nagyobb szükség van olyan rendőri erőkre és bűnüldözési szakemberekre, akik szembe tudnak nézni ezekkel a kihívásokkal. A megfelelő képességek elsajátítása elengedhetetlen, hogy gyors és megfelelő módon védelmezhessék az európai polgárok biztonságát. Az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) alapvető feladata, hogy a vezető beosztású rendőrtisztek képzését végző tagországi oktatási intézmények között együttműködési hálózatot teremtsen, továbbá ösztönözze a határon átnyúló bűnüldözési együttműködést.

 Mindehhez modernizálni kellett az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) szabályozását, hogy az új jogi kerettel eredményesebbé váljék a rendőrképzés az egységes európai bűnüldözés területén. Az Ügynökség így korszerűen, hatékonyan és megfelelő személyi állománnyal működhet, és megerősödik koordinációs szerepe az uniós szintű bűnüldözési képzésben. Gál Kinga néppárti képviselő hangsúlyozta: "Az elmúlt időszak eseményei rámutattak, hogy milyen égető szükség van megfelelően képzett rendőrökre, bűnüldöző szervekre, akik képese gyorsan és hatékonyan reagálni olyan kihívásokra, mint a szervezett bűnözés, a terrorizmus vagy az illegális bevándorlás".

"Mivel a CEPOL működéséről szóló jelentés rendelkezik az Ügynökség székhelyéről is, számos baloldali, liberális képviselő az EP Költségvetési Bizottságán keresztül újra vitatta a budapesti elhelyezést. A mostani szavazással a Bel- és Igazságügyi Bizottságban a budapesti székhely megerősítésre került. Ennek megkérdőjelezése remélhetőleg immár végérvényesen lekerül a napirendről" – nyilatkozta Gál Kinga fideszes EP-képviselő a szavazást követően.