Nemzeti érdekérvényesítés

Szabadság Kör: Mindenki vegyen részt a népszavazáson!

Szabadság Kör: Mindenki vegyen részt a népszavazáson!

2008. 03. 06.

A Szabadság Kör felhívja Magyarország valamennyi választójoggal rendelkező polgárát, hogy – függetlenül attól, miként kíván szavazni – ne féljen élni alkotmányos jogával és vegyen részt a népszavazáson – olvasható a szervezet közleményében. A Szabadság Kör felszólítja a kormányt és az állami szerveket, tegyenek meg mindent, hogy a magyar polgárok éljenek a véleménynyilvánítás e demokratikus eszközével. Az Országos Választási Bizottság feladata a törvényesség és az alkotmányos jogok érvényesülésének biztosítása – olvasható a közleményben.

Emlékeztetnek arra, hogy a rendszerváltás egy népszavazással kezdődött, nevezetesen a négy igennel. Az a politikus, közéleti személyiség, aki arra kívánja rávenni az állampolgárokat, hogy ilyen fontos, az ország jövőjét jelentős mértékben befolyásoló kérdésben ne éljenek választójogukkal, a Szabadság Kör szerint kiírja magát a demokráciából. A szervezet nem osztja azon véleményt sem, hogy Magyarországon aránytalanul sok népszavazásra kerül sor, mivel a rendszerváltás óta öt referendumon vettünk részt, ebből kettőt a kormány kezdeményezett.

A Szabadság Kör a leghatározottabban tiltakozik a közpénzek felhasználásával folyó kormányzati propaganda ellen, amely teljes mértékben alkotmányellenes. „Ez a kormányzati magatartás sérti az Alkotmánybíróság által a népszavazással összefüggésben előírt valamennyi alkotmányos szervre és a kormányra nevesítve kiterjedő kötelezettséget” – zárul a szervezet közleménye.
 

(MTI)

Az alábbi neves közéleti személyiségek látták el kézjegyükkel a Szabadság Kör nyilatkozatát: Balog Zoltán (teológus, politikus), Borókai Gábor (újságíró), Elek István (közíró), Gál Kinga (jogász, politikus), Gulyás Gergely (jogász), Győri Enikő (volt nagykövet, tanácsadó), Gyürk András (politikus), Hammerstein Judit (tanácsadó), Hankiss Ágnes (író, pszichológus), Hegedűs Zsuzsa (szociológus), Hidvéghi Balázs (politikai tanácsadó), Holbok Sándor (jogász), Kerezsi Loránd (politikai tanácsadó), Őry Csaba (jogász, politikus), Panyi Miklós (joghallgató), Pap Csaba (joghallgató), Prőhle Gergely (volt nagykövet, tanácsadó), Segesdi János (alpolgármester), Szájer József (jogász, politikus), T. Mészáros András (polgármester), Torda Eszter (jogász, tanácsadó).