Hírek

Strasbourgból, sajnos, nem látni el Röszkéig

Strasbourgból, sajnos, nem látni el Röszkéig

2015. 09. 09.

A hetek óta gyűrűző égető kérdésekre a bevándorlás kapcsán nem tudott válaszokat adni a mai napon bejelentett migrációs csomag, sem az azt követő európai parlamenti vita. Gál Kinga néppárti képviselő a bejelentést követően elmondta: "Azt látjuk, ismerve a mai kritikus helyzetet a szerb-magyar határon, hogy a szép bejelentéseknek nem sok közük van a valósághoz. Nem hangzott el egyértelműen, pedig ez elsődleges feladatunk: meg kell védenünk Európa külső határait. Nem mondták el, hogyha ezt nem tesszük meg, összeomlik az egész schengeni rendszer."

Gál Kinga a vitához hozzászólva az alapkérdések felelős, következetes megválaszolását hiányolta. A fideszes képviselő kifejtette: "ha érvényes, márpedig érvényes a schengeni szabályozás a külső határok védelméről, a térségen belüli mozgásról, a regisztrációról, a visszaküldésről a beléptető tagállamba, akkor nem lehet felróni Magyarországnak, hogy megpróbálja betartani ezeket a szabályokat, és védi az Unió külső határait. Ahhoz, hogy a valóban rászorulókon segíteni tudjunk, előbb urai kell legyünk a helyzetnek az Unió külső határainál. Akik ma az Unió határain belülre szeretnének kerülni, azoknak csak töredéke valódi menekült. A naponta érkező többezres tömeg nagy része a jobb boldogulás reményében teszi kockára saját és családja életét, hogy a szociális segélyeket bővebben osztó országokba érjen, és ezért más tagállamban nem is akar együttműködni a hatóságokkal".

A csomagban szereplő kvóták szerinti elosztási mechanizmus sem ad kellő megoldást a jelen helyzet kezelésére. Gál Kinga elmondta: "ez a javaslat csak azt tükrözi, hogy a brüsszeli döntéshozók nem látják reálisan a problémát. Mihelyt lehetőségük lesz, a bevándorlók többsége a kvóták szerinti elosztást követően is olyan államok felé veszi útját, ahol nagyobb szociális segélyre számíthat. Addig pedig kvótákról, elosztásról nincs értelme sokat beszélni, ameddig Európa külső határain naponta több ezren jutnak be az Unióba. Ráadásul csak töredékük lenne menekültstátuszra jogosult. Minden az Unión belül elhangzó üzenetnek következménye van azon kívül is, hiszen újabb és újabb tömegeket ösztönözhet arra, hogy útra keljenek, akár életük kockáztatása árán is".