Kisebbségvédelem

Sikeresen zárta öt éves munkáját a Kisebbségi Munkacsoport

2019. 03. 28.

Az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportja a mai ülésével zárta mandátumbeli munkáját, melynek napirendjén szerepelt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) megszüntetésének ügye, és amelyen a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) is részt vett. Az ülés végén a munkacsoport egy zárónyilatkozatot fogadott el, hangsúlyozva az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségi közösségek védelmének fontosságát. 

Tőkés László EP-képviselő kezdeményezésére tűzte ma napirendjére a munkacsoport az 1945-ben királyi rendelettel létrehozott, időközben elrománosított Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önkényes megszüntetésének botrányos ügyét. „1959-ben a kolozsvári magyar Bolyai Egyetemet a román Babes Egyetembe való beolvasztása által számolták fel a román kommunisták. Ehhez hasonlóan 2018-ban a marosvásárhelyi román tannyelvű Petru Maior Egyetembe olvasztották be hatalmi szóval a MOGYE-t” – mutatott rá az erdélyi EP-képviselő, a romániai magyaroknak a román tanügyminiszterhez benyújtott tiltakozó petícióját ismertetve.

„A májusban sorra kerülő európai parlamenti választások egyik tétje, hogy olyan képviselők kerüljenek az Európai Parlamentbe, akik szívükön viselik az európai őshonos nemzeti kisebbségek sorsát” – emelte ki Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő az EP kisebbségi munkacsoportjának ülésén, ahol a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke és tagjai is jelen voltak. Nagy öröm számomra, hogy immár második alkalommal lehet az EP Kisebbségi Munkacsoportjának vendége a vajdasági magyar önkormányzatiság bástyája, a Magyar Nemzeti Tanács. Hajnal Jenővel, az MNT elnökével sikeresen együttműködve sikerült maximálisan kihasználnunk az EP által nyújtott érdekérvényesítési mechanizmus e formáját. A Kisebbségi Munkacsoport az a fórum az Európai Parlamentben, ahol az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségeket érintő akadályokról és kihívásokról nyíltan lehetett beszélni az elmúlt öt évben. Az előttünk álló választások egyik tétje, hogy az EP következő összetételébe minél több olyan képviselő kerüljön be, akik készek tenni az uniós kisebbségi politika előmozdításáért” – hangsúlyozta Deli Andor. 

Gál Kinga fideszes EP-képviselő elmondta: „Az elmúlt öt évben összesen 35 ülést szerveztünk, és gyakorlatilag minden harmadik ülésen sor került olyan téma bemutatására, amely a határon túli magyar közösségeket érinti. Sikerült napirendre tűzni a legidőszerűbb kérdéseket, amelyek nemzetközi odafigyelést igényelnek, legyen szó pozitív lépésekről, kezdeményezésekről vagy a legégetőbb, aggodalomra okot adó esetekről és helyzetekről”. 

„Folyamatos odafigyelést és energiabefektetést igényelt az elmúlt öt évben a Kisebbségi Munkacsoport munkájának szervezése. De ez az egyetlen módja, hogy mind a magyar kisebbségi közösségek, mind Európa egyéb hagyományos nyelvi és nemzeti közösségeinek problémái napirenden legyenek és kísérletet tegyünk ezek rendezésére. Napi küzdelmet folytatunk, hogy sikerüljön közös nevezőre jutni jövőbeli uniós normákról az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségi közösségek védelmében. Ezt célozza a ma elfogadott zárónyilatkozat is, melyet Csáky Pál kollegámmal közösen dolgoztunk ki és terjesztettünk a munkacsoport elé” – összegezte a Kisebbségi Munkacsoport elnöke az elmúlt öt év munkáját.