Biztonság

A Schengeni Információs Rendszer megújítása erősíti biztonságunkat Európában

2018. 10. 24.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma szavazott a Schengeni Információs Rendszer (SIS) tökéletesítéséről és továbbfejlesztéséről. „A schengeni térség maga az európai sikertörténet, hiszen az európai polgárok számára a belső határnélküliséget, vagyis az Unió legkézelfoghatóbb vívmányát jelenti” – hangsúlyozta felszólalásában Gál Kinga fideszes EP-képviselő.

2015-ben az illetékes nemzeti hatóságok közel 2,9 milliárd alkalommal ellenőriztek személyeket és tárgyakat biztonsági célzattal a SIS-ben tárolt adatok alapján. „Az új javaslat a schengeni rendszernek e biztonsági elemét erősiti tovább annak érdekében, hogy megfelelő választ tudjon adni a migráció és terrorizmus általi kihívásokra” – mondta el a néppárti politikus.

Gál Kinga rámutatott: „Hatékonyabbá válik a kitoloncolásra váró vagy a beutazási tilalom alá eső illegális migránsok elleni eljárás. Nehezebben tűnnek majd el nyomtalanul az illegális bevándorlók a tagállamok között. Az biometrikus adatok tárolásával pedig könnyebben beazonosíthatóvá válnak a bűnözők és a terroristák”. A fideszes képviselő üdvözölte, hogy végre nagyobb figyelmet kap az eltűnt, elveszett gyermekek felkutatása, melynek sikere az első 24 órán múlhat, ezért szükséges a gyorsabb és hatékonyabb eljárás.

Gál Kinga felszólalásában kiemelte: „Az új rendszer tükrözi törekvéseinket, hiszen valamennyiünk meggyőződése, hogy nincs szabadság biztonság nélkül, ezen új generációs információs rendszer pedig épp biztonságunkat növeli majd”.

„Ugyanakkor nem szabad felednünk, hogy a belső határnélküliség annak minden pozitívumával együtt csak addig tartható fenn, ameddig külső határaink biztonsága garantált” – tette hozzá a politikus.