Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Schengen-reform: újabb lépések

Schengen-reform: újabb lépések

2013. 06. 11.

A schengeni értékelési mechanizmus hatékonyságának javítása, illetve a schengeni kormányzás további erősítése pozitív és mindenképpen támogatandó. "A polgárok számára egyértelmű előnyöket jelentő vívmány megerősödött, hiszen csakis rendkívüli helyzetben, komoly indok esetében vezetheti be egy adott tagállam a határellenőrzést, ha polgárainak biztonsága ezt megkívánja. Ugyanakkor arra is lehetőség nyílik, hogy a Bizottság aktívan lépjen fel, ha adott külső határokon egy tagállam nem tudja teljesíteni az elvárt feltételeket" – mondta el Gál Kinga néppárti politikus.

Az ún. "schengeni kettős mérce" megszüntetése érdekében elért eredmény kapcsán Gál Kinga úgy fogalmazott: "Fontos, hogy a mostani reformnak köszönhetően a schengeni értékelési mechanizmus alkalmazásakor nem lehet különbséget tenni az  uniós tagországok között. Ez azért is kiemelendő, mert ez hozzájárul a tagállamok közötti bizalom további növeléséhez – amelyre úgy érzem, nagy szükségünk van".

Háttér: A Schengeni-reform részét képezi a schengeni vívmányok alkalmazását ellenőrző értékelési mechanizmus módosítása, a schengeni határellenőrzési kódex és megállapodás módosítása, illetve a belső határokon történő határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló dosszié. A több éve húzódó tárgyalások végére a szerdai napon tehet pontot az Európai Parlament, amennyiben megszavazza a három jelentést.