Migráció

Schengen: a belső határmentesség feltétele a külső határok teljes védelme

2018. 05. 29.

„Csak a schengeni külső határok teljes és hatékony védelmével érhető el, hogy megmaradjon a belső határellenőrzés nélküli térség. A migrációra adott rossz európai válasz – mint a kötelező kvóta – veszélyezteti a schengeni térség belső határmentességét” – hangsúlyozta Gál Kinga fideszes EP-képviselő a schengeni térség működéséről szóló éves jelentésről folytatott plenáris vitán Strasbourgban.

A néppárti politikus felszólalásban elmondta: „Az európai polgárok a belső határellenőrzések nélküli szabad mozgást tartják az Unió legnagyobb vívmányának. Ha azt akarjuk, hogy polgáraink számára fontos maradjon az Unió, akkor elengedhetetlen a schengeni rendszer megőrzése”.

„Mára egyértelművé vált, hogy a belső határmentesség feltétele a külső határok teljes ellenőrzése. Valamennyi külső határral rendelkező tagállamnak maradéktalanul be kell tartania a meglévő schengeni szabályozást, ahogyan Magyarország is ezt teszi. A külső határokra fordított energiát és költséget pedig ugyanúgy a szolidaritás formájává kell nyilvánítani. Növelni szükséges tehát azon tagállamok forrásait, amelyek megvédik a schengeni külső határokat és így az egész Unió biztonságát. Sajnos az Európai Unió migrációs válságra adott rossz – kötelező betelepítésen alapuló – válasza es ennek következményei miatt számos tagállam visszaállította az ellenőrzést az Unió belső határainál, ezáltal veszélyeztetve a  schengeni térség működését” – mutatott rá Gál Kinga a mai plenáris vitán.

„Egy sikeres migrációs politika csakis a külső határok teljes védelmével valósulhat meg. Ezzel egyidejűleg a schengeni térségen belül visszaállított ideiglenes határellenőrzéseket haladéktalanul meg kell szüntetni, ugyanis a belső határok nélküli Európa jelenti a polgárok számára a kézzelfogható Uniót” – zárta felszólalását a fideszes képviselő.