Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Sajtóközlemény a jogállamiságért

Sajtóközlemény a jogállamiságért

2006. 10. 04.

Ezért Gál Kinga, az Európai Parlament néppárti, fideszes képviselője az Európai Parlament Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügyi Bizottságának mai ülésén tájékoztatást adott az elmúlt időszak magyarországi rendőri és igazságszolgáltatási eljárásaival kapcsolatban.

A képviselő szerint a rendőrségi bántalmazásokról érkezett panaszok sok esetben, ismerve az Európai Emberjogi Bíróság joggyakorlatát, megalapozottnak minősülnének Strasbourgban.

A képviselő asszony szerint a jogállamiság kerül veszélybe, ha a rendőrség a kollektív büntetést, a szükségességet figyelmen kívül hagyó brutális eljárást, aránytalan retorziót alkalmaz – mintegy önkéntes megtorlást mutatva a MTV székháza előtt a történteket követő éjszakákon.

Gál Kinga hangsúlyozta: jogállamiságunk legnagyobb vívmánya éppen a politikai jogok szabad gyakorlása – nem összemosva őket a megengedhetetlen erőszakos cselekedetekkel – a rendőrség kulturált, európai, normákat betartó viselkedése, valamint a sajtószabadság következetes érvényesítése.

A képviselő asszony levélben fordult a magyar rendészeti miniszterhez a rendőrségi túlkapások gyors kivizsgálása, a jogtalanságok mielőbbi orvoslása érdekében.