Migráció

Saját állampolgáraink biztonságát helyezzük előtérbe!

2017. 03. 15.

„Az egy évvel ezelőtti brüsszeli terrorcselekmények tanulsága, hogy tudnunk kell kik lépnek be országaink területére, és hogy milyen szándékkal teszik azt. Csak ily módon lehet elkerülni egy újabb szerencsétlenséget” – hívta fel a figyelmet Gál Kinga fideszes EP-képviselő Strasbourgban.

Az Európai Parlament plenáris ülése a mai napon vitát folytatott a tavalyi brüsszeli terrorcselekmények következtében elfogadott uniós terrorellenes intézkedésekről. „Az egy évvel ezelőtti brüsszeli események döbbentettek rá mindannyiunkat arra, hogy ilyen szörnyűségek bármelyikünkkel bármikor megtörténhetnek. Nyilvánvalóvá tették, hogy nem élvezhetjük szabadságunkat biztonság nélkül” – mondta el a vita kapcsán a néppárti politikus.

Gál Kinga szerint ezek az események keményebbé, összehangoltabbá tették ugyan az uniós politikánkat a terrorellenes küzdelem terén, de az elmúlt időszak újabb történései (lásd Németország) ismételten figyelmeztetőek. A nyitott kapuk politikáját kihasználva radikalizált csoportok szivárognak be Európába, visszaélnek a menekültügyi rendszer kiskapuival, a menedékkérelmek elbírálásának várakozási idejével. Ezért szükséges a menekültstátuszra valóban jogosultak még a schengeni határokon történő szétválasztása, amit a magyar kormány az új törvényével megcélzott.

„A nemzetközi bűnözői csoportok mind jobban összefonódnak a kézifegyverek csempészetéhez és a migrációhoz kapcsolódó bűncselekményekkel, mint az embercsempészet és az okirathamisítás” – mutatott rá az Európai Néppárt alelnöke. „Csak egy módon lehet kontinensünk biztonságát garantálni és egyben leszámolni az embercsempészekkel, hogyha a gazdasági bevándorlókat már az Európai Unió területén kívül szétválasztjuk a valódi menekültektől és senkit nem engedünk ellenőrizetlenül belépni Európa területére” – tette hozzá a politikus.

Háttér: Az Europol múlt heti jelentése szerint több mint 5000 nemzetközi szervezett bűnözői csoport működik az EU-ban jelenleg, ami nemhogy csökkenést, hanem jelentős növekedést mutat a 2013-as adatokhoz képest.